Evoluutioteorian ennustus tanssinetin keskustelupalstan suhteen uhkaa toteutua. Vaikka en niin luullut. Pidin nimittäin pääosaa palstan kirjoittajista senverran suhteellisuudentajuisina että ennustus oli mielestäni yliampuva. Olin väärässä, koska kyse ei olekaan kirjoittajista vaan äänestäjistä. Vallan huuma turmelee helposti. Kynnys roskanapin käyttöön alkaa lähennellä vainoharhaisuutta.

111 artikkelia roskiin kuukaudessa. 29 kirjoittajaa käyttää asiatonta kieltä tai puhuu kielletyistä aiheista? En muista nähneeni yhtään asiatonta tai törkeää kirjoitusta. Vain muutaman turhautuneen heiton, mutta nekin olisi voitu säästää akanoissa. Kävihän niistä ainakin kirjoittajan tunnetila selväksi. Väittelyketjujen katkaisemisen toki ymmärrän. Eihän se jankkaaminen mihinkään edennyt, mutta silti. Ei näitä turhia vääntöjä niin montaa ollut, että siitä tuollaisen roskakasan saisi.

Tunnusomaisia piirteitä nykymenolle on metakeskustelun runsaus sekä voimakkaat pyrkimykset sen tukahduttamiseen. Mistä se voisi johtua? Jos asiakeskustelussa voisi esittää mielipiteitään vapaasti, ei metakeskustelulle olisi tarvetta. Keskustelussa kun on kyse mielipiteiden vaihdosta. Metakeskustelu ei suinkaan lopu, jos erilaisia mielipiteitä ei saa ilmaista. Rajoitukset saattavat kohdistua keneen tahansa ja niin metakeskustelu leimahtaa taas uudelleen.

Paradoksaalista kyllä metakeskustelun puuttuminen ei ole merkki vapaamielisestä mielipiteenvaihdosta. Se kuvastaa ainoastaan sitä, että kirjoittajat tyytyvät sallitun keskustelun tyyliin ja aiheisiin olipa se sitten ahdasmielistä tai anarkistista tai jotain muuta. Mutta ahdasmielisessä ympäristössä jokainen uusi kirjoittaja tai mieltä kuohuttava tapahtuma on omiaan järkyttämään tätä konsensusta.

Tanssinetin keskustelupalsta alkaa muistuttaa tyhjillään olevaa purkutaloa, jossa talonvaltaajat pitävät bileitään ja parantavat maailmaa. Muille kuin valtaajien utopian tunnustaville tai harmittomille siipeilijöille ei ole sijaa siinä talossa.