Kukoistus

Jos hallinnon murros yksinvaltiudesta hierarkiseen ja delegoituun organisaatioon onnistuu, päästään seuraavaan vaiheeseen. Yleensä tämä vaihe, ainakin jälkikäteen, muistetaan yhteisön kukoistuksen aikana. Organisaatio voi kasvaa nopeammin ja tuloksellisemmin kuin koskaan aikaisemmin. Johtajan into, arvot ja tavoitteet tarttuvat koko organisaatioon ja kaikki pyrkivät samaan suuntaan.

Mutta kaikki isot organisaatiot tarvitsevat toimiakseen joukon eri alojen asiantuntijoita ja toimijoita. Tiedon määrä kasvaa, eikä johtokunnan aika eikä kapasiteetti riitä kasvavan tiedon omaksumiseen ja mielekkäiden päätösten tekoon. Tarvitaan rationalisointia. Jostain täytyy luopua, jotta elintärkeät osat voidaan säilyttää ja saada toimimaan entistä paremmin. Jotkut toiminnot lopetetaan tai siirretään pois. Tähän murrokseen iskevät asiantuntijat ja konsultit. Organisaatiokaaviot piirretään uusiksi ja osista tehdään entistä riippumattomampia. Siirrytään vähitellen matriisi- tai projektiorganisaatioon. Johtajien merkitys päivittäisessä toiminnassa pienenee. Organisaatio on siirtynyt viimeiselle kukoistuskaudelleen. Menestys perustuu nyt yksittäisen henkilön, työntekijän tai johtajan, henkilökohtaiseen hyvinvointiin ja ponnistuksiin yhteisön hyväksi. Henkilöstö on tässä vaiheessa monesti erittäin motivoitunutta ja pitää yhteisöä parhaana mahdollisena. Myös ulospäin tämä saattaa näyttää vielä paremmalta kuin kukoistuksen alkuaika, mutta tuhon siemenet on nyt kylvetty. Kellon kääntäminen taaksepäin ei onnistu eikä sen pysäyttäminenkään ole helppoa. Organisaatio on tullut epävakaaksi, vaikka se toistaiseksi menestyykin.

Vertaus tanssinetin keskutelupalstan kehitykseen on tämänkin vaiheen osalta helppoa. Matin idea all-in-one tyyppisestä keskustelupalstasta oli menestys vailla vertaa. Se kasvoi vuosi vuodelta ja maine kiiri kauas, jopa tanssipiirien ulkopuolelle. Keskustelijoiden määrä ja säikeiden pituus kasvoi kokoajan. Kaikilla oli hauskaa. Tai siis niin ainakin muistan, mutta aika kultaa muistot.

Mutta myös tyytymättömiä alkoi ilmaantua. Lopulta pulisijat häädettiin pois palstalta. Päivi perusti oman palstansa. Oli siis pakko karsia ja rationalisoida. Pienen notkahduksen jälkeen palsta jatkoi taas paisumistaan. Ja kieltämättä, keskimääräisen säikeen asiapitoisuuskin kasvoi. Palstalla oli vielä enemmän kiinnostavaa luettavaa.