Kaaos

Toiminnan kasvaessa ja vauhdin kiihtyessä yhteinen tavoite hämärtyy. Itsenäisillä organisaatio-osilla ja niiden jäsenillä on erilaisia taipumuksia ja tavoitteita. Myös valtapyrkimykset tasa-arvoiseksi tarkoitetussa yhteisössä nostavat päätään. Organisaatio muuttuu viidakoksi, jossa täytyy ensin pelastaa oma nahkansa. Yhä enemmän aikaa kuluu selittelyyn, tavoitteiden yhteensovittamiseen tai väärinkäsitysten ja laiminlyöntien oikomiseen. Nyt marssivat laatu-konsultit areenalle. Täytyy olla ohjeet ja menetelmät, muuten ei itsenäinen työskentely ole tuloksellista. Valvontaa lisätään. Muotisana on omavalvonta. Olemattomiksi koetut vaikutusmahdollisuudet alkavat kuitenkin murentaa organisaatiota.

Tanssinetin keskustelupalsta on nyt tullut organisaatiokehityksen kaaosvaiheeseen. Se toimii vielä ontuen. Ohjeita lisättiin kesällä. Laatuohjeet ja omavalvonta otettiin käyttöön elokuussa. Valtapyrkimykset ovat lähes käsin kosketeltavissa. Tyytymättömyyttä esiintyy laajalla rintamalla.

Hajaannus

Keskenään taisteleva organisaatio hajoaa väkisin jossain vaiheessa. Raunioilta voi nousta uusia organisaatioita, mutta menestykseen tarvitaan uusi johtaja. Vain hän voi siirtää organisaation kellon alkuun. Tämä uudelleensyntymisvaihe voi kestää pitkään, sillä vanhan organisaation valtaahavittelevat ovat kateellisia eivätkä hevin luovuta. He katsovat uuden johtajan astuneen heidän reviirilleen. Keskenään eripuraiset pienet ryhmät pyrkivät kahmimaan yhä enemmän valtaa itselleen.

Nyt mennään jo ennustuksen puolelle, mutta tämä vaihe tanssinetin keskustelupalstan historiassa häämöttää jo. Jos tanssinetin keskustelupalstan valtapyrkimykset onnistutaan pitämään kurissa, saattaa kituminen ennen tähän vaiheeseen joutumista kestää pitkäänkin. Uudet tulokkaat, niin kauan kuin niitä riittää, eivät heti hoksaa, mikä on pelin henki. Uusia tulee kun entisiä poistuu eikä tilanne äkkiseltään näytä mitenkään muuttuneen. Muussa tapauksessa hiipuminen ja hajaannus tulee olemaan nopeaa. Mutta syntyykö tuhkasta joskus uusi Fenix lintu onkin sitten jo ihan toinen juttu. Sitä ei voi ennustaa.