4711 2008-01-31 10:53 "E-hei, kyllä kustantaja on aina olemassa. Mitään ei synny ilmaiseksi."

No niin, nyt se selvisi, miksi Kolina on ollut niin hapan tälle palstalle. Hän vetoaa tekijänoikeuksiin. Netissä ei ole sellaisia. Siis todellisuudessa toimivia, vaikka monet haluaisivat tai niin väittävät. Asian ymmärtävät kaupalliset sivut, esim. Digitoday, leimaavat kirjoitukset CC-leimalla. Se tarkoittaa suunnilleen samaa kuin Copy right = Kopioi oikein. Siis mitään muuttamatta. Kopiointia kun tapahtuisi samassa laajuudessa ilman CC-merkintääkin, eli kyse on vain tosiasioiden toteamisesta ja turhan hurskastelun lopettamisesta.

Koko ongelma on lähtenyt siitä, että on sotkettu fyysinen kappale ja tieto toisiinsa. Molemmat ovat kopioitavissa, mutta internetissä on vain kopioita. Internet on maailman suurin kopiokone. Mikään kopio ei ole sen alkuperäisempi hyvin ponnekkaista toisen suuntaisista väitteistä huolimatta. Jos en saa kopioida palvelimella olevaa tiedostoa omalle koneelleni, en voi sitä lukea. Vain kopion voin lukea. Tässä viidakossa pärjäävät ne, jotka ymmärtävät viidakon lakia. Elä ja anna toistenkin elää ja tarvittaessa syö, tai joudu syödyksi. Kovin agressiivinen ja toisia sortava käytös ei kuitenkaan kannata. Sopuisat selviävät paremmin.

Tietysti internetin käyttö ja sisällön tuottaminen maksaa, mutta se on jo toinen juttu. Tekijänoikeuksiin vetoaminen tuo rahaa vain harvoille, agressioita kylläkin, paljonkin. Tanssinetin kannatusmaksu on tyypillinen internetajan maksu. Se on vapaaehtoinen eikä siinä makseta suojatusta sisällöstä. Paradoksaalista tässä on se, että palvelu koetaan juuri niin laadukkaaksi kuin sen sisältö, joka siis periaatteessa oli ilmaista. Mutta palvelusta kannattaa maksaa, sillä ilman palvelua ei olisi haluttua sisältöä.