Tanssipalstojen hajaannus on luonut hämmennystä ehkäpä närkästystäkin monestakin syystä. Eräs syy on ihan käytännöllinen. On työlästä ja aikaa vievää selailla montaa palstaa, monet niistä melko hiljaisia ja vaikeasti selailtavia. Kirjanmerkkejä varmaan kaikki osaavat käyttää, joten ei siitä sen enempää. Nykyaikaisissa selaimissa löytyy muitakin hyviä apuvälineitä. Tässä lyhyt kuvaus RSS syötteestä. Kaikki palstat eivät kylläkään tue tätä (esim. tanssinet), mutta luola tukee!

Palvelu toimii periaatteessa siten, että selain käy itsenäisesti katsomassa sivut, joista olen tilannut palvelun. Uudet artikkelit näkyvät sitten listassa, josta voin valita ne luettaviksi. Selaimissa on kuitenkin tuntuvia eroja.

Minulla on käytössäni viisi selainta, joista kolmessa (Firefox, Safari ja Opera) löytyy tämä ominaisuus. Safarissa tosin vakioasennus ei sitä asentanut, enkä ole viitsinyt lisäpalikkaa asentaa, kun kerran kaksi muuta selainta hoitavat tehtävän.

Firefox on suosittu selain, jota käytän työkoneessani muihin kuin työtehtäviin (M$ pakollinen). Sivut, joista olen tilannut palvelun näkyvät suoraan työkalupalkissa. Valitsemalla sivuston ikonin, saan otsikot uusimmista artikkeleista kyseisellä sivustolla. Valitsemalla jonkun artikkelin, latautuu sivu suoraan kuvineen ja kommentteineen. Hyvämuistisuutta tarvitaan kuitenkin otsikoiden suhteen, sillä selain ei pidä kirjaa siitä, mitä olen lukenut, jos satun sulkemaan sen. Kyse on dynaamisesta toiminnosta, joka suorittaa aina uuden kyselyn.

Suvereeni RSS palvelu löytyy Operasta. Se toimii samalla tavalla kuin sähköposti. Kun avaan selaimen, viesti-ikkuna näyttää montako uutta artikkelia millekin RSS-sivustolle on edellisen kerran jälkeen ilmaantunut. Jos ei kiinnosta, voin jättää asian siihen. Ikkuna sulkeutuu itsestään. Erillisestä valikosta voin valita sivuston, jonka syötteitä haluan tarkistella. Ne avutuvat listaksi kuin sähköpostiin saapuneet viestit päivämäärineen ja kellonaikoineen. Sähköpostipalvelimen tapaan voin myös säätää nopeuden, jolla uutisia päivitetään, esim. kerran tunnissa, joka kolmas tunti tai miten vaan. Viesti-ikkuna ilmoittaa heti, kun jotain uutta löytyy.

Avaamalla viestin, voin lukea sen kuin sähköpostin, teksti ja siihen upotetut kuvat ovat selaimen muistissa. Voin jopa vastata siihen kuin sähköpostiin, jos uutissivusto sen sallii, ja selain hoitaa kommentoinnin perille, vaikka en ole avannut koko sivustoa. Voin merkitä viestin luetuksi tai jollain muulla lipulla, esim. tärkeä, hauska, vastaa tähän, jne. Voin myös poistaa viestin kokonaan. Kerrassaan mainio toiminto. Ei tarvitse suotta harhailla sekavilla sivuilla eikä odotella kaikkien taustakuvien, mainosbannereiden ja animaatioiden latautumista. Asia tulee selväksi muitta mutkitta. Ja jokaisen viestin lopusta löytyy sitäpaitsi linkki, josta voi avata artikkelin alkuperäisen sivun kommentteineen kuin Firefoxissakin.

Ripe