Humppis joskus kirjoittaa nimerkeistä kuin kaikille tunnetuista julkkiksista. Useimmat lukijat varmaan tuntevat mutta sivuille eksynyt outo harhailija voi ensin ihmetellä. Kanelitankoako se mies pyöritteli?

Kaneleitakin on kahta lajia, "oikeaa" kanelia eli puun Cinnamomum verum eli Cinnamomun zeylanicum kuorta, sekä kassiaa, jota saadaan useasta muusta Cinnamomum-sukuisesta puusta.
Kassi-Almaa ei monikaan tanssittaisi jos hakuriviin erehtyisi.

Näin  kertoo Raholan Jaska:

Lainaus alkaa:

Maustehyllyssä ei  Cassiaa ja Kanelia Suomessa erotella, kuten eivät tee ranskalaiset eivätkä myöskään amerikkalaiset. Molemmat lajit ovat kanelia, eikä kuluttaja tiedä, kumpaa ostaa. Suomessa ovat useimmat valmiiksi jauhetut, kanelina myytävät mausteet kahden tai kolmen kassialajin sekoituksia.

Englannissa ei saa myydä kassiaa kanelina. Ehkä siihen on vaikuttanut 1400-luvun kirjailija John Russell, joka kirjoitti, että "kaneli sopii lordeille, mutta kassia vain rahvaalle". Mutta jo antiikin Roomassa on joku sanonut, että "paras kassia eroaa niin vähän huonolaatuisimmasta kanelista, että sitä voidaan käyttää kanelin tilalla, jos sitä otetaan kaksinkertainen määrä".

Raamatussa kerrotaan 2. Mooseksen kirjasta 30. luvun, jakeet 22...24, jossa Jumala neuvoo Moosesta valmistamaan hienoa pyhää öljyä:
Herra sanoi Moosekselle: "Kokoa hajusteita parasta lajia: viisisataa sekeliä kiteistä mirhaa, tuoksukanelia puolet tästä määrästä eli kaksisataaviisikymmentä sekeliä ja tuoksuruokoa kaksisataaviisikymmentä sekeliä, lisäksi kassian kuorta viisisataa sekeliä, kaikki pyhäkkösekelin mukaan punnittuna, sekä hin-mitallinen oliiviöljyä".

Mikä on tuo hin-mitta? Entäs sekeli? Jää minulta tekemättä tuokin seos täällä luolassa lymyillessäni kun en tuota tiedä. Tuo urosleijona katsoo muuten vaanivasti tuossa takanani, onkos se Lutukolli?

Joskus puhutaan Ceylonin kanelista kun tarkoitetaan oikeaa kanelia. Kassian muita nimiä ovat villikaneli, kiinankaneli, saigoninkassia jne. riippuen mausteen alkuperästä.

Kaneli ja kassia ovat maailman vanhimpia tunnettuja mausteita. Muinaiset arabit yrittivät salata eurooppalaisilta mausteiden alkuperän ja kertoivat pelottavia juttuja, jotta vain kukaan ei innostuisi kilpailemaan heidän kanssaan maustekaupassa. Herodotos uskoi juttuihin sokeasti ja kirjoitti, että arabitkaan eivät tiedä, mistä kaneli on peräisin. Mutta he tietävät, että eräät suuret linnut kantavat kanelitankoja pesiinsä luoksepääsemättömien vuorten huipuille. Niinpä he jättävät valtavia eläinten ruhon palasia maastoon, jotta linnut raahaisivat ne ruoaksi poikasilleen. Lihanpalat ovat niin suuria, että pesät eivät kestä, vaan putoavat alas, jonka jälkeen ihmisten on helppo mennä poimimaan tangot itselleen.

-Lainaus päättyy

Minulle ei ole mitään väliä onko mitä kassiaa vai kanelia tuo tankopötkylä, koska sen ostaminen ja käyttäminen on vai-ihmisten touhuja meidän huushollissa.

Kuinkahan moni on ostanut kurkumaa sahramina ja ollut värituotokseen tyytyväinen. Mahtoivat Arabit olla aika huijareita joskus muinoin jos kokematon ostaja sattui vastapuolelle?