Kanelia googlatessani päädyin Jaakko Raholan sivuille. Minulle  tuttu mies vuosikymmenien takaa, hän ei kuitenkaan tunne minua. Google paljastaa miten mittavan työn hän on tehnyt kerätesään aineistoa Wikipediaan ja Internettiin yleensä. Iltalehti suitsutti hänen kokoelmaansa aikoinaan. Sitä on kerätty ja työstetty yli 40-vuotta.

Hänen keräämäänsä tietopankkiin viitataan kuin tunnettuun tietosanakirjaan tai kansallisarkistoon.
Hänellä on mittava kokemus ja tietovarasto erityisesti viineistä ja juustoista.

Itse olen kantanut yli kaksikymmentä vuotta mukanani sivupöydästä kuulemaani hänen kertomustaan eksoottisesta ruokalajista, valmistettuna kärpäsen silmistä. Oikeastaan tyypillinen kuulopuhe joka muuttaa muotoaan ja vääristyy matkan varrella, ja siksi ei lainkaan saisi siteerata. Ehkä kuitenkin saan häneltä oikaisun ja tarkennuksen tähän alle.

Tilanne oli tämä:
SVUL-talo töölöntullinkadulla, taukohuone. Porukka keskusteli ruuasta ja eksoottisista kulinaristisista variaatioista, apinanaivoista yms. Istuin viereisessä pöydässä liki tuntemattomana, keskustelijat tunsin aiemman esittelyn perusteella.

Jaakko kertoi jonkin alkuasukasheimon erikoisesta herkusta, kärpäsensilmäruuasta. Tämä väki pitää erityisesti kärpäsensilmistä ja valmistavat sitä lepakkoluolan pohjalta keräämästään guanosta. Valkoisessa guanossa mustat täplät ovat kärpäsensilmiä jotka eivät sula lepakon ruuansulatuksessa.

Guanoa lapiodaan isoihin patoihin joissa sitä prosessoidaan vaahdottamalla ja silmät nousevat vaahdon pinnalle. Siitä nuo miljoonat pienet pilkut kerätään jotta saadaan riittävä annos kärpäsilmäruokaa varten.

Olisi hauska kuulla miten paljon väärin muistan tai mikä on oikea totuus, googlella en löytänyt aiheesta mitään. Saisimmekohan Jaakolta kommentin?

Daniel