Tartteiskohan pyytää julkisestikin anteeksi, josko siitäkin kirkkaamman kruunun saisi? Nykyään on kovin muotia tehdä jotakin –milteipä normaalia, tai sitten hieman ajattelematonta. Vängätä vastaan ja pelata entiijaa, loppujen lopuksi pyytää sitten korskeasti anteeksi.

Jorma Reini lähetti Tupolevin veljesten kanssa pikkuisessa sievässä harmittoman kortin Marianne Laxenille. Anteeksihan hän sitä joutui pyytämään, kikkelikorttiaan, muistaakohan edes nuorempi polvi?

Kikkelikortti.jpeg

 

Paniskohan liikkeelle oikein törkeitä kortteja ja menisi sitten Brysseliin karkuun. Lopulta sitten kutsuisi TV-miehet paikalle ja pyytäisi salamavalojen välkkyessä anteeksi. Tulisi kuuluisaksi. Kuka ihmeen anteeksi –Daniel? Vähän niinkuin Malin veljesten anteeks-Nieminen.

 

Anteeksipyytäminen on nykyisin suurta muotia.
Toinen toistaan arvovaltaisemmat tahot ovat ajautuneet niin syviin tunnontuskiin, että ovat kokeneet tarpeelliseksi pyytää anteeksi, ei vain omiaan vaan myös edellisten sukupolvien pahoja tekoja. Australian pääministeri pyysi anteeksi mantereensa alkuperäisasukkailta.

 

Suomessakin kirkonmiehet ovat pahoitelleet pappien yksipuolista sekaantumista vuoden 1918 sisällissotaan ja monet muutkin ovat katsoneet aiheelliseksi keventää omaatuntoaan julkisella anteeksipyynnöllä. Katolisessa maailmassa kirkonmiehet pitävät peliään kuoripoikien kanssa ja eivät saa sekaantua vaimoihinsakaan, kun heillä ei sellaisiakaan saa ollakaan. -kaan. Pitäsiköhän minunkin pyytää kaikilta serkuiltani ja pikkuserkuiltani anteeksi kun varmaankin isoisänikin on jotenkin tölväissyt kaukaisten sukulaisteni isovanhempia? –Anteeksi.

Useimmiten kuittaan sanomalla 'oho' tai nuorekkaammin 'sori', mutta ne ajat ja tavat on syytä unohtaa. Kyllä joku tyyli pitää olla anteeksipyytämisessäkin. Olen monenmoista pahaa tehnyt eläissäni ja kirjallisesti tai saatika julkisesti ei ole ollut kanttia anteeksi pyydellä. Anteeksi, ettei ole.


Tuo mainittu Malin veljesten  laulu on ihan omiaan tähän aikaan ja Ilen tapaukseen. Lauluhan kertoo Niemisestä, että "tansseissa jälkeen valssin viimeisen, hän saatolle pääsi anteeksipyydellen ja hyvästiksi tytölle hän lausuikin, anteeksi jos mä teitä vaivasin." Ei siis mitään öisiä tekstiviestejä eikä muutakaan vonkaamista, mutta Nieminenhän olikin herrasmies. Anteeksi myös minulta kun häntä tässä siteeraan.

Anteeksi myös mieheltä on pyydettävä, jonka jutuista tuo Nieminen ja tämäkin anteeksi mieleeni tuli, -Lahtoselta.

Toisaalta täytyy ensin olla hieman törkeä ja tökerö jotta olisi enemmän anteeksipyydeltävää. Sanon vaikka että saakelin tunarit ja nilkoille potkijat siellä tanssipaikoilla. Sanon vielä että perkeleen palstakiusaajat siellä kaksnelosella. Anteeksi te kaikki kumminkin, mitäs minä menin taas noin sanomaan. Anteeksi.

Anteeksi tuo äskeinen, ei tosiaan ollut tarkoitus mitenkään loukata! Olen vain tämmöinen hieman yksinkertainen hopero. Tökerö höperö olen ja vastuuntunnoton, taidan olla vajaavaltainenkin, anteeksi.