Kari Suomalaisen tyttären Lillin gerbiili on kuollut. Lilli Earl kertoilee kuinka lemmikkigerbiilinsä -Kuun, kuolema tuli täytenä yllätyksenä, koska juuri tuo gerbiili oli kahdesta lemmikistä se touhukkain ja virkein.

Eläinlääkäri kertoi Lillille että aktiivisuuden lisääntyminen kuolemaa tekevän jyrsijän kohdalla on luonnonmukaista. Luonnossahan heikot ja sairaat yksilöt saalistetaan ensimmäisenä. Gerbiilikin yrittää taistella kipujaan vastaan viimeiseen asti ja näyttelee tekopirteää, jotta ei haukka tulisi ja söisi suuhunsa.

Sama käyttäytymismalli on evoluution kautta integroitumassa kvartaalitaloutta elävien pörssiyhtiöiden henkilökunnan keskuuteen. Huhujen kiiriessä vähennyksistä, tullaan sairaanakin töihin. Liikutaan käytävillä kiireisen näköisinä ja kainalossa on nippu tärkeän näköisiä papereita. Valitetaan pomolle työkiireitä ja kehaistaan onnistuneista työsuorituksista. Osa saa aina lähteä, ehkä se tälläkin kertaa olisi joku toinen.

Sairaat ja heikot karsitaan ensimmäisenä, sen tietää vaappujenkin valmistaja. Rapalan tuotekehitysosastolla ei yritetäkään tehdä sulavaliikkeisiä ja virheettömästi keikkuvia vieheitä ja vaappuja. Hieman ontuva ja jotenkin vammainen vaappu, herättää lohen tai hauen saalistusvaiston ja siihen napataan ensimmäiseksi.

Tanssilavoilla on toisin. Kauniit, hoikat, soreat ja terveet ovat ensitanssitettavina ehkä halutuimpia. Tunnesiteiden syvennyttyä ja muidenkin ominaisuuksien tullessa mukaan vuorovaikutuksen kirjoon, tilanne saattaa kääntyä sielläkin aivan toiseksi, tanssilavalla ei ollakaan saalistamassa, -vain tanssimassa.

ps. Lukekaa Stefanuksen toteamus kotiseutuketjun kommenteista, Taipalsaari, Puumala, Ruokolahti, Lemi. Kaunista seutua ja ei valtaväylien pilalle pirstomaa kauttakulkumaastoa ansaitsisi lyhyen ylistysesittelyn, jos joku viitsisi vain tehdä ja tänne lähettää.

250px-Mongolische_Wuestenrennmaus.jpg