Juuliska osaa mainostaa Mikkeliä joka välissä. Myös kaikille lie selvää että Stefanus on Mikkelistä. Hienoa että ihmisillä on juuret ja ylpeys omasta kotiseudustaan. Onhan sininen Saimaa ja Mikkeli varmaankin kesäisen Suomen kaunein kukkanen. Arja Saionmaa ja Erkki Liikanen ovat Mikkelistä.

Mutta rautiolaisuus on jotakin aivan jotain vielä astetta suurempaa, -jos Erkki Ahoa on uskominen, ja miksei olisi. Luoja ihmisiä rustatessaan laittoi varmaankin jonkin ihme aktiivisuus- ja viisausgeenimerkinnän Raution kohdalle. Moni ei edes tiedä missä on Rautio. Saatika että pieni kylä voi olla näin merkittävä urheilijoiden, tohtoreiden ja yrittäjien tuottaja. Mutta siteeraan Erkki Ahoa:

Lainaus alkaa:
Urheilijoita ja tohtoreiden tulvaa

Mielestäni rautiolainen elämäntapa opetti arvostamaan toista ihmistä ja toisen ihmisen ammattitaitoa. Se kehitti yhteisöllisyyttä. Se opetti oikean arvomaailman jo pienestä pitäen. Se opetti omatoimisuuteen. Se korosti oikeudenmukaisuutta ja tasapuolisuutta. Perinteitä kunnioitettiin ja isänmaallisuus oli korkeassa kurssissa. Pappi oli kylän keskeisin henkilö. Pyhäkoulua pidettiin pappilan renkituvassa. Siellä itsekin olin useasti mukana papin rouvan, Hanna Peltosen, pyhäkoulussa. Myös kansakoulunopettajilla oli suuri merkitys lasten arvomaailmaan.


Nykyisin Rautio tunnetaan urheilijoistaan, ennen kaikkea painonnostajistaan, ja tohtoreistaan. Rautiossa on uskomattoman paljon tohtoreita kylän kokoon nähden. Itsellänikään ei ole tarkkaan tiedossa rautiolaisten tohtoreiden määrä.  Mieleeni tulee julkisuudessa varsin usein esiintyvät sukulaiseni veroalan asiantuntija professori Heikki Niskakangas ja Tampereen yliopiston professori Arto Haveri. Koulukaverini Keski-Pohjanmaan Ammattikorkeakoulun vararehtori tekniikan tohtori Keijo Nivala, lääketieteen tohtori Tapani Typpö ja eläinlääketieteen tohtori Eljas Jukola.

Muut tällä hetkellä mieleen tulevat rautiolaiset tohtorit ovat tekniikan tohtori Asseri Typpö, naapurin poika joukkoviestinnän professori tohtori Esa Väliverronen, Metsäntutkimuslaitoksen tohtori Raija-Liisa Petäistö, tohtori Mikko Verronen ja tohtori Pirkko Rautakoski. Ja tohtori Anni Vanhatalo. Anni on lapsuudenkotini lähimmän naapurin Helmi ja Arvo Hillukkalan tyttö.

Juhani Peltonen (s.1952) on väitellyt avaruustutkimuksesta fysiikan tohtoriksi (virallisesti filosofian tohtori, matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Turku) vuonna 1996 Turun yliopistossa.

Lisää tunnettuja rautiolaisia

MTV3:n Ranskan kirjeenvaihtaja Helena Petäistö on myös tunnettu rautiolainen, joka on myös minun kanssani samaan sukuun kuuluva. Pekka Niska on myös rautiolainen. Suomen ehkä tunnetuimmalla salibändyn pelaajalla Janne Tähkällä on myös rautiolaiset sukujuuret. Hän on naapurin tytön, Saaren Eliisan poika. Kansanedustaja runoilija Leonard Typpö kuuluu myös rautiolaisiin tunnettuihin henkilöihin. Hän toimi kansanedustaja 1911-1914 ja 1917-1921 Myös pappi Isänmaallisen Kansanliikkeen kansanedustaja ja Akateemisen Karjala Seuran varapuheenjohtaja aktivisti Elias Simojoki on syntynyt Rautiossa. Simojoki oli kansanedustajana 1933-1938 Kuopion vaalipiiristä. Koristeveistäjä Eino Takkunen ja Seppä-Tomme eli Tuomas Rönni olivat käteviä käsistään. Suurelle yleisölle tuntemattomia tohtoreitakin taitavampia osaajia.

Kaikki nämä ovat rautiolaisia.

Lainaus päättyy.

En voi kuin ihailla, itse tälläisenä työn perässä muuttaneena, miten hienoa on että joku voi olla ylpeä kotikylästään ja näin positiivisella tavalla "nurkkakuntainen".  Voisiko joku korsolainen tai pusulalainen luetella vastaavaa listaa rinta rottingilla?

Daniel