Kaminiitto

Olin kommentoimassa gerbiiliä, mutta aivohalvauksen (vast.) seurauksena unohdin mitä olin kirjoittamassa, niin että sen sijaan pistänpähän tilalle tarinan Nipperistä, maailman kuuluisimmasta koirasta.

Englantilainen taidemaalarilla Francis Barraud'lla oli gramofonin edeltäjä - fonografi. Ääni tallennettiin sylintereille. Hänen veljensä oli kuollut jokin aika sitten ja tämän kettuterrieri "Nipper" oli tullut siirtynyt taidemaalarin kotiin. Yhdellä sylinterillä oli hänen edesmenneen veljensä ääntä, jolloin Nipper kuullessaan tutun isännän äänen oli kävellyt äänitorven eteen ihmettelemään. Taiteilija ikuisti hetken öljyväreillä kankaalle v. 1895. Tilanne on niin aito kuin olla voi ja maalaus sai nimekseen "His Master´s Voice".

Taiteilija tarjosi maalaustaan v. 1895 fonografin keksijäyritykselle Edison Bell Co:lle, mutta tämä ei sitä ostanut. 11 vuotta fonografin keksimisen jälkeen eli v.1888 Emile Berliner kehitti levygramofonin ja yhtiön mainosmies William B. Owen sattui lukemaan v. 1899 Barraud'n maalauksesta ja sai oivalluksen. Maalausta korjattiin siten, että fonografi korvattiin gramofonilla ja loppu onkin sitten historiaa.
250px-His_Master%27s_Voice.jpg