Tangokaupungin alkutaival - "Nälkämaan valloitus"

Tutkimusmatkoja Espanjan kruunun laskuun tehnyt portugalilainen Juan de Solis lienee ensimmäinen, jonka silmien eteen avautuivat v. 1516 nykyisen Rio de la Platan etelänpuoleinen, mutainen rantatörmä, jolla nykyään sijaitsee Buenos Airesin miljoonakaupunki. Hän nousi maihin veneellä, johon otti mukaansa vain kuusi miestä. Se oli virhe. Guarandí intiaanit ottivat heidät epäystävällisesti vastaan tappamalla koko porukan ja kronikan mukaan syömällä heidät. Laivaan jääneet eivät voineet muuta kuin seurata katseella tapahtumaa. Kyseinen intiaaniheimo oli vaellellut alueella paimentolaisina jo satoja vuosia ja se osoittautui hyvin yhteistyökyvyttömäksi kumppaniksi myöhemminkin. Siksi se tapettiinkin aikaa myös lähes sukupuuttoon.

Sebastian Caboto tunkeutui 1526 nyt Rio de Solis nimellä tunnettua jokea ylös aina nykyisen Paraguayn tasalle ja onnistui saamaan vähän ystävällisemmiltä guaraní intiaaneilta joitain metallihelyjä mukaansa. Hän antoi joelle nimen Hopeajoki - Rio de la Plata. Caboto oli varma, että oli löytänyt rikkaan alueen. Hän kiirehti takaisin Espanjaan, mutta jätti löytönsä varmistukseksi "Spiritus Sanctí" -puulinnoitukseen vartiomiehistön. Ei aikaakaan kun intiaanit hyökkäsivät heiveröiseen linnakkeeseen, polttivat sen ja lahtasivat miehistön.

Kun oli nähty Francisco Pizzarron Perusta tuomat aarteet ja kultakuume oli huipussan, niin Caboton vakuuttelu ja todisteet saivat kuninkaan perustamaan tutkimusretkikunnan, jonka johtoon tuli Don Pedro de Mendoza. Huhujen mukaan tämä oli tehnyt omaisuutensa osallistumalla Rooman ryöstöön, Sacco di Roma (1529). Hän oli aristokraatti, aikansa monitoimimies ja osoittautui sairastavan kuppaa. Lähteestä riippuen retkikunnan suuruus oli 1200 - 1600 miestä ja laivoja oli 11 - 14. Verrattakoon, Cortés valloitti Meksikon noin 500 miehellä.

Kuninkaan käskyn mukaan piti vallata ja asuttaa Rio de Soliksen alueet ja tunkeutua Etelämerelle asti (Tyyni valtameri). Hankituista aarteista kuudesosa piti toimittaa kuninkaalle ja päälliköiden ja miehistön kesken. Alipäällikköinään Pedrolla oli mm. sukulaisensa Diego (veli) ja Gonzalo (?) sekä lisäksi Juan de Ayolas, Juan de Salazar, Francisco Ruiz Galán, Martínez de Irala ja sotatoimipäällikkönä Juan de Osorio, joka viimemainittu merimatkalla teloitettiin syytettynä värin perustein varojen kavalluksesta.

Mendozan laivasto lähti liikkeelle 24.8.1535 Andalusiasta Sanlúcar de Barramedan satamasta ja saapui 2.2.1936 nykyisen Rio de la Platan eteläiselle rannalle. Maihinnousupaikka rakennettiin nykyisen La Bocan kaupunginosan kohdalle ja paikka sai nimekkeen Nuestra Señora Santa Maria de Buen Aire. Buenos Aires sain nimensä ehkä kahdesta syystä. Maihinnousun yhteydessä joku päällikkö totesi, että onpa täällä kaunis ilma. Todennäköisemmin nimi johtuu siitä, että Mendoza halusi kunnioittaa merimiesten sevillalaista suojeluspyhimystä la Virgen de Buen Aire (hyvän ilman neitsyt).

Jatkuu sivuilla

http://kaminiitto.fortunecity.com/kami1.html