New York Times /Reuters/Arnoldus


Rokotukset ovat olleet pitkään julkisen kiistan kohteena Yhdysvalloissa.

Yhtenä syynä rokotusten vastustamiseen on ollut epätietoisuus siitä, aiheuttavatko vauvaiän rokotukset mahdollisesti autismia tai muista kroonisia oireyhtymiä.

Jotkut amerikkalaiset vanhemmat eivät rokotuta lapsiaan uskonnollisista syistä - osa taas siksi, etteivät perheet ole sairausvakuutusten piirissä.

Osa vanhemmista puolestaan päättää, mitkä rokotteet he ottavat lapsilleen ja mitkä jättävät väliin.



Suuret tuhkarokkoepidemiat väestöissä, joiden keskuudessa tautia ei ole ollut pitkään aikaan tai koskaan aikaisemmin, ovat selventäneet taudin tarttumista ja vaarallisuutta. Tanskalainen Peter Ludwig Panum (1820–1885) kuvasi Färsaarilla vuonna 1846 esiintyneen tuhkarokkoepidemian, johon sairastui saarten noin 7500 asukkaasta noin 6100. Edellinen epidemia siellä oli ollut vuonna 1781 ja kukaan silloin sairastaneista ei saanut tautia uudelleen. Epidemiaan kuolleita oli 170, kuolleisuus oli keskimäärin 2,8 % ja alle 1-vuotiailla 28,6 %. Australian Sidneystä levisi vuonna 1875 tuhkarokkoepidemia Fidzi-saarille, joilla tautiin kuoli eri arvioiden mukaan 28 000–40 000 henkeä, noin 19–27 % kaikista asukkaista.

Aikuisena sairastetun tuhkarokon ikävien jälkitautien pelossa suomessakin on joillakuilla vanhemmilla tapana pistäytyä lapiensa kanssa kylässä perheessä jossa sairastetaan tuhkarokkoa.

Tartuttamista silmällä pitäen järjestetyt lasten "tuhkarokkokutsut" ovat yleistyneet selvästi myös Yhdysvalloissa viime aikoina.

Yhdysvalloissa alle kaksivuotiaat saavat normaalisti kaikkiaan 24 rokotetta. Heidät rokotetaan perinteisten lastentautien lisäksi muun muassa hepatiitti A:ta ja B:tä samoin kuin keuhkokuumetta vastaan. Yhdysvalloissa harkitaan myös vuosittaisen influenssarokotteen pakollisuutta lapsille.


Elikä:

Jos rokotteista luovutaan kokonaan olisi markkinapaikka kiertää sairaan lapsen kanssa perheissä joissa tuhkarokkoa ei vielä ole sairastettu. Voisi myös päivystää tuhkarokkoisen lapsen kanssa kauppakeskuksen aulassa ja tarjoutua halamaan toisia lapsia viidenkymmenen euron korvausta vastaan.