Ylen aamu-uutisissa: Viranomaiset pitävät internetissä toimivia ääriryhmiä uhkana turvallisuudelle. Verkko kokoaa uskonnollisia, poliittisia ja muita ääriliikkeitä. Vihan lietsonta on helppoa. Valitaan vain kohteeksi joku erilainen ja helposti tunnistettava, joko henkilö tai ryhmä.

Ilmiö on tuttu. Tanssinetin moderointitapa antaa ääriaineksille loistavat mahdollisuudet vainota yksilöitä. Asiallisia perusteita ei tarvitse olla. Erilaisuus ja tunnistettavuus riittää. Taustalla on erilaisuuden pelko tai huono itseluottamus, joka peitetään uhoamisella.

Ilmiö on ollut jo pitkään voimissaan Suomi24:lla kaikissa keskusteluryhmissä, joita olen joskus seuraillut. Nyt se on jalostetusti saatu siirrettyä tanssinetin puolellekin. Uusi moderointitapa on omiaan jarruttamaan keskustelua ja siistimään alkaneen keskustelun jäljet näkyvistä. Väärää mielipidettä edustavan tekstin lainauksetkin halutaan pois samoin kuin kärkevimmät vastaväitteet, jotta ääriajattelun onttous ei paljastuisi.

Itäisen naapurimaan päälehti Pravda on aina käyttänyt tätä menetelmää, tosin neuvostoaikana uutisetkin oli poimittu puolueohjelmasta vailla isompaa totuuspohjaa. Sama tulevaisuus häämöttää tanssinetin keskustelupalstallakin, kunhan ääriliike vielä vähän radikalisoituu. Ja miksei se niin tekisi. Todellisuus kun väistämättä on toisenlainen kuin ääriliikkeen näkemys.