030421_01_2025040A.jpg

Unto Monosen tangoissa oli sitä "jotakin". Moni ei osaa sanoa mikä juttu se oli mutta erilaista se oli kuin nykyiset.

Paikallislehti teki jutun ja haastatteli uunituoreen levyn tekijöitä, Puukan Johanna kirjoitti heidän tuntemuksiaan:

Kontrabasisti Pekka Kurkikangas on sitä mieltä että Monosen Unton tangon komppi oli ihan erilainen kuin muilla sen ajan muusikoilla. Siinä oli sellainen paatoksellinen pamaus.
Ja upeat alku- ja välisoitot, lisäävät solisti Hellin Laine sekä "takapirut" Raija Hynynen ja Raila Klemelä.

"Nyt kun tarkemmin ajattelee niin minustakin ne alku- ja välisoitot loivat juuri sen tunnelman kuin alustetun mullan johon sanat sitten upposivat ja kasvattivat haikean ja kauniin varren." -Danielin kommentti.

Oman tien kulkijat ry ja alkuperäistä soittotyyliä vaaliva Unton Valitut -kokoonpano halusivat tallentaa aitoa Unto Monosen soundia 1950-luvulta. Aito tunnelma, rytmi ja ääni on nyt tallennettu Yön tummat siivet-cd:lle. Levy julkistetaan tänään Somerolla.

Unton valituissa esiintyy joukko somerolaismuusikkoja, joista valtaosa on keikkaillut Monosen kanssa kultaisella 1950-luvulla.  Nuoret soittajat sisäistivät taiteilijan musiikkinäkemykset ja tyylin. Solisti Hellin Laine kiinnitettiin yhtyeeseen 16-vuotiaana, Kurkikangas samoihin aikoihin 18-vuotiaana ja rumpali Matti Romu 14-vuotiaana. Valituissa isänsä Lasse Santakankaan manttelin perinyt hanuristi Kari Santakangas esiintyi 12-13-vuotiaana säveltäjän ja isänsä kanssa. Voitto Vieraankivi soittaa yhtyeessä säveltäjän omaa instrumenttia, kitaraa. Vieraankivi korvasi paikkakunnalta muuttaneen Monosen.

Levylle on tallennettu 13 kappaletta Monosen 1950-60-luvun sävellystä. (Aarteita, aarteita)
Tämä porukka halusi valita niitä kappaleita, jotka eivät ole niin tunnettuja. No, Satumaa on tietenkin mukana, Laine kertoo.

CD poikkeaa moderneista äänitteistä paljaudellaan: musiikkia ei ole hiottu ja puleerattu eikä sovituksilla kikkailla. Siis aivan Unton tyyliin. Unton Valittujen Yön tummat siivet -levy on myynnissä ainakin Somerolla Somerniemen kesätorin Metsolassa, Hallojan kukassa, Annelin savipajassa ja Someron Luontaistuotteessa. Myös yhdistyksen jäsenet ottavat vastaan levytilauksia.

Kimppatilauksia vaan nyt peliin arvoisat tangon ystävät. Vaikkapa sähköpostilla minulle hoperon sähköpostiin, levy saapuu sitten aikanaan ja lasku perässä.Jos kiiruumpi on niin siinä tapauksessa omatoimisuus on valttia ja reissunne Somerolle tehtävä.