Kaminiitto

Jankutan kuten eräs tyly muinainen roomalainen, mutta omasta mielestäni en aivan aiheetta. Siltä varalta, että myös loppukaneettini tökkivät itse kunkin sisikuntaa pistän tämän viimeisimmän marmatukseni aiheesta tännekin.

Bittieetterissä ovat monet ihmetelleet sitä, millä perusteella radiossa soitettu musiikki valitaan. Kun en tiedä, niin on turvauduttava absoluuttisiin tietolähteisiin eli huhuihin ja uskomuksiini.

Tiettävästi ne, jotka juontavat ja pistävät kappaleet soimaan, eivät tee valintoja, vaan soittokappaleet määräytyvät sen mukaan, kuinka paljon levyn tuottaja (levittäjä) on ostanut mainosaikaa kanavalta. Toisin sanoen myös soitto lasketaan iskelmäkanavilla mainosajaksi. Se miten asia paperilla kulkee, jotta systeemi näyttää lain mukaiselta, on oma kiemuransa eikä se kuulijaa edes paljoakaan kiinnosta. Voisiko systeemi olla esimerkiksi niin, että jos ostat mainosaikaa 5000 €:lla, niin nimeämiäsi kappaleita soitetaan seuraavan 20 tunnin aikana yhteensä 20 kertaa.

Kekkonen sanoisi tässä kohtaa, että "niin on miltä näyttää". Tanssimusiikkia radiosta kaipaavia tämä systeemi tietenkin risoo. Julkisin varoin tuetaan salakähmäisesti puhtaasti kaupallista suurtoimintaa tavalla, joka sortaa pieniä tuottajia. Samalla järjettömien listojen avulla yksipuolistetaan ja latistetaan radiossa soitettu ohjelmamusiikki. Nyt kun esimerkiksi tv-kilpailujen jäljiltä tanssimusiikille olisi sosiaalista tilausta, sitä ei vahingossakaan käytetä hyväksi vaan samaa jumputusta tunnista tuntiin ja päivästä päivään syötetään eetteriin. Kuvottavaa.

Suurtuottajat pistävät markkinoille vain kertakäyttömusiikkia. Kappale pyörii enintään muutaman kuukauden ja katoaa. Ei voi syntyä mitään ikivihreitä, koska se on vastoin järjestelmän etua. Tanssimusiikki on perinteisesti tuottanut näitä ikivihreitä, mutta kun tanssimusiikkia ei soiteta radiossa, niin kukaan ei sitä myöskään tee. Noidankehässä ollaan ja muutamat herrat hykertelevät.

Mutta muuten olen sitä mieltä, että soittolistat on kiellettävä radiokanavilta.