juuret.jpg


Kaminiitto


Jo esihistoriallisella ajalla noidat ja poppamiehet ajoivat tanssin avulla pahat henget pois ja ottivat yhteyttä kuolleisiin esivanhempiin. Uskonnollisissa rituaaleissa tanssi oli keskeisessä asemassa. Varhaisina aikoina heimoyhdyskunnissa yhteenkuuluvaisuutta ja voimaa vahvistettiin tanssin avulla. Ennen kuin lähdettiin verottamaan naapureita, rohkeutta haettiin retkeä edeltävällä sotatanssilla.

Muinaisina aikoina ihmiskaaren eri vaiheisiin tanssi liittyi oleellisena osana. Tanssittiin,
kun lapsi syntyi,
kun lapsi tuli puberteetti-ikään,
kun piti kosiskella,
kun vietettiin häitä,
kun piti häätää pois sairauksia ja pahoja henkiä
kun vainaja haudattiin ja turvattiin pääsy esivanhempien luo.

Musiikkiterapian isäksi yleisesti tunnustetaan Pythagoras (, tuo kirottu lasten kiusaaja; minullakin oli ehdot hänen vuokseen). Hän väitti että musiikki, joka rauhoittaa kaukaisella saarella olevaa lammaspaimenen sielua, saavuttaa samalla taivaalliset äärirajat. Platon sanoi tämän aavistuksen verran selvemmin toteamalla, että ihmisen mielen ja ruumiin terveyttä on etsittävä musiikista ja liikunnasta. Mutta varsinaisesti Aristoteles alkoi tutkimaan musiikin vaikutusta ihmisen vaistoihin ja tunteisiin. Yli 2000 vuotta myöhemmin päästiin yhteisymmärrykseen siitä, että väliaivojen pohjana oleva hypotalamus, joka hallitsee autonimista hermostoa (sydämen toimintaa, ruumiin lämpötilaa ja hengitystä), ottaa vastaan hermokudosten välityksellä musiikin ja tanssin aikaansaamia ärsytyksiä.

Ihmiselämän yhteinen nimittäjä on liike. Myös lepotilassa sydän lyö ja keuhkot toimivat ilmapumppuna. Tanssi voi olla monessa sairaudessa auttavana hoitokeinona. Rytminen ääni saa ihmiskehossa vastakaikua liikkeenmuodossa. Vaikka musiikki ja tanssi eivät sinällään ole hoitomuotoja, tukevat ne psykoterapiaa ja muita terapeuttisia hoitokeinoja kiihdyttäen tervehdyttämisprosessia.

Tutkimusten mukaan musiikki ja tanssi kiihdyttävät aineenvaihduntaa ja rauhasten sisäeritystoimintaa ja ovat siten tietyissä sairauksissa hyviä hoitomuotoja. Mielen ja tunteen jännitykset ja ennakkoasenteet laukeavat ja uudelleen sosialisoituminen pääsee käyntiin. Jo niinkin varhain kuin 1913 Ranskassa todettiin terveydenhoidossa tangon ylivertaisuus muuhun liikuntaan verrattuna. Toisenlaisiakin väitteitä on nähty, mutta ne liittyvät enimmäkseen eurooppalaisen tangon äkki- ja pakkoliikkeisiin, joita argentiinalaisessa tangossa ei ole eikä ole koskaan ollutkaan.

Pitää kuitenkin muistaa Ciceron viisaat sanat: "Kukaan ei tanssi selvänä, ellei ole ihan pöhkö." ( Nemo saltat sobrius, nisi forte insanit. )