Kaminiitto

Savolaiset näyttävät taas muille piällysmiehen elkeensä ja herättelevät henkiin jo kuolleeksi luultuja pieniä kesälavoja toimien esimerkkeinä muille. Pienen venesataman yhteyteen rakennettava tanssilava on yksi fiksuimmista tavoista pysäyttää turha veneliikenne ja samalla voi kerätä tilaa vievät ylimääräiset eurot hyteistä pois kuljeksimasta. Kipparit voivat siinä sivussa HK:n lenkkiä vääntäessään kehuskella kateelliselle kuulijaparvelle veneensä hevosvoimia. Eihän tällaista mahdollisuutta oikein muualta löydy.
sauvak%C3%A4vely.jpg 

Sauvakävely on hieno asia, mutta sosiaalisena tilaisuutena se ei oikein kaikkia tyydytä. Lavatansseista saa sekä fyysistä liikuntaa että sosiaalista tyydytystä niin psyykkisten kuin fyysisten kontaktienkin muodossa. Pienillä paikkakunnilla on huomattu, että kesämökkiläiset ja paikalliset muodostavat riittävän asiakaspohjan pienimuotoisen tanssilavan lähes kannattavalle toiminnalle.

Kulttuurirahaa tuputetaan jos jonkin näköisten pökkelöiden ja röttelöiden pönkittämiseksi, mutta lavatanssikulttuuri mielletään niin terveys- kuin kulttuuriviranomaisten taholta yksityiseksi liiketoiminnaksi, johon ei tukea löydy. Pitää olla joku jäteläjä, jonka voi julistaa patsaaksi tai vastaavaksi niin yksityinen voi myydä sen kulttuuriteoksena yhteiskunnalle. Tämä ei ole liiketoimintaa!

Jotenkin minusta tuntuu, että tässäkin taas paistaa pohjalla perisuomalainen kateus. Kun yläluokka ei oikein osaa tanssia tai pysty siihen, niin pitää mollata ja tölviä sitä, jottei se saa muiltakaan sille kuuluvaa arvostusta osakseen. Passiivisuuteen tähtäävät tilaisuudet (konsertit, näyttelyt, teatterit, ..) sosiksen mukaan ovat kulttuuria eivät suinkaan osallistuvat tilaisuudet (lavatanssit). Suomalainen on totutettu olemaan hiljaa ja kuuntelemaan.

Tässä on hyvä muistella argentiinalaisen tangon historiaa. Se oli aina toiseen maailmansotaan asti maassa ylä- ja keskiluokan syvästi halveksittu kulttuurimuoto vain roskasakki harrasti sitä. Mutta niin vain siitä kehittyi asia, josta Argentiina maailmalla tunnetaan. Ei parane hävetä eikä parane uskoa, mitä nykyajan Joosefit puhuvat. (Raamatun Joosef pukeutui koreisiin vaatteisiin ja luuli olevansa toisia parempi.)


* * Mutta muuten olen sitä mieltä, että on päästävä eroon radiokanavien soittolistoista ja ohjelmatoimistojen vuosisopimuksista. * *