Mikko

No niin. Minun ei pitänyt olla kesällä missään tanssipaikassa, missä Sinitaivas esiintyy. Tämä on pelkkää sattumaa. Kuten viime kesänäkin, niin nytkin halusin jälleen olla Riutalla Juhannuksen alustustansseissa. Alkaa pikku hiljaa olemaan perinne tämäkin, kuten koulujen päättäjäispäivän tanssitkin

Tällä kertaa ei tarvinnut kumijalkaa tilata. Tois puol jokkee oli tulossa tanssijoita ja meikä kuuleman mahtuisi vielä matkaan. Olin tehnyt kimppakyydin kuskille selväksi, että olen hyvissä ajoin paikalla. Mies voi odottaa naista, mutta ei mielellään juurikaan päinvastoin.

Hyvissä ajoin käpyttelin tuohon Nesteen asemalle. Varmasti löytävät paikan ja minut. Päivä oli ollut lämmin ja vielä illalla tarkeni ilman takkia hyvin. Siten olin jättänyt takin kokonaan pois tämän illan tanssitarvikearsenaalista. Lopullisen päätöksen takin tarpettomuudesta oli tieto kyydistä takaisin päin.

Odottelin soittoa pitkän tovin. Ei vielä mitään. Kuski oli lupautunut ilmoittaan milloin auton renkaan kurvaavat kt54 puolelle. Klo 19 maissa puhelin pirahti ja näytölle ilmeistyi tuttu nikki jo viime kesältä. Ääni sanoi, että ovat maisemissa vähintään vasta 45 min kuluttua. Utelin tietty ovatko eksyksissä? Eivät olleet ja lopetimme puhelun. Katsoin kelloa ja mietin mitä tehdä. Ensiajatus oli mennä kotiin odottamaan, mutta sitten päätin lähteä katsomaan missä kunnossa sukuhauta on nyt kevään jäljiltä. Se olisi pitänyt tehdä jo aikoja sitten, mutta nyt olisi hyvää aikaa, eikä tekosyitä olla tekemättä sitä.

Hauta oli siistissä kunnossa. Äitinpäivänä istuttamani kukka oli kaivettu pois ja nyt paikkaa hallitsi kaksi isoa viherlehtistä kasvia. Lajia en tunnistanut. Näin ei olisi käynyt, jos muutama vuosi sitten olisin päässyt puutarhurin kurssille.

Jatkoin matkaa sankarihaudan muurille, mihin on kiinnitetty kaatuneiden nimilaatat. Laatoista voi lukea monen oman kunnan miehen kaatuneen, oli siellä nimiä muiltakin paikkakunnilta. Paikan nimet Summa, Tali-Ihantala jne. kertovat miehistä, joiden piti maksaa se kallein hinta siitä, että tänä päivä voidaan tanssia humppaa, valssia jne. Tanssia siis ylipäätänsä ja elää vapaana neuvostoikeestä.

Aikani nimilaattoja luettuani jatkoin matkaa hautausmaan uudelle puolelle. Vastaan tuli muutamia isoja merkittäviä sukuhautoja. Osa haudoista oli reilusti yli sata vuotta vanhoja. Kivissä oli tuttuja nimiä. Hautausmaalla hiljaa käveleminen kyllä rauhoittaa. Päivämäärien lukeminen kivistä vie ajatukset jonnekkin kauas menneisyyteen. Se aika missä itse elää näin unohtuu.

Kellon lähestyessä varttia vaille 20 lähdin menemään kohti Nestettä. Koukkaus kodin kautta ja olin valmis toiseen yritykseen päästä Riutalle. Vielä tovin odottelin ja tuttu daami autossa kaarsi asemalle. Hyppäsin takapenkille ja nopeasti totesin olevani porukan ainoa mies. Neljä daamia höystettynä miehellä lähti kohti tanssipaikkaa. Kuski totesi, ettei ihan ensimmäisille valsseille ehditä. Totesin siihen, ettei ainakaan itseäni haittaa yhtään.

Ehdin jo matkalla sanomaan, ettei siellä tähän aikaan vielä paljon porukkaa voi olla. Riutalle tulimme klo 20.15 ja parkkipaikka oli täytetty jo yli puolen välin. Olin tässä suhteessa äimänä ja tietty totaalisesti väärässä. Kun tanssiväki purkautui autosta, niin kysyin matkan hintaa. Kuski siihen lyhesti: voi Mikko ei tämä mitään maksa. Lupasin tarjota illan mittaan juotavan, jos satutaan törmäämään.

Tanssitiketin lunastuksen jälkeen kenkien vaihto varmuuden vuoksi jälleen kahvilan terassilla. Epäilin tanssipaikan olevan täynnä, kun Turusen pyssyn. Vaarin vinkistä ottaneena solmin kengät tuplasolmulla, mikä kyllä pitikin koko illan. Tanssikassi tuttuun paikkaan ja tuttuun paikkaan heitin, myös pyyhkeen. Epäilin jo hyvissä ajoin sillä olevan tänä iltana hyvin paljon käyttöä.

Finkut soittivat humppaa, kun kävelin hakuriviin. Tovin siinä mietin ketä hakea, mutta totesin paremmin kahvion sopivan illan aloitukseen. Halusin nollata tilanteen ja lähteä täyttä lajiparia tanssimaan. Tässä vaiheessa oli vielä hyvää tilaa tanssia. Hyvä Olo-juoman kanssa ei nokka pitkään tuhissut ja takaisin tanssitilaan.

Foksilla alkuun. Alkuillasta oli tilaa koko opitulle askelsarjalle. Kuvio mikä pitää tarkistaa on kokokäännös. Tuntuu se välillä  menevän ihan oikein ja välillä taasen ei. Tehtävä jo ennen seuraavia tansseja. Ensimmäinen foksidaami tuntui osaksi vievän tanssia ja osaksi minä. Tuli jotenkin omituinen olo siitä. Illan foksit menivät minusta ihan kohtuu hyvin. Tosin eräs daami lähti yhdestä tanssista kesken kaiken. Liukeni kahvioon kurkkuaan köhien. Uskokaa tai älkää, niin tähän alkaa jo tottumaan. Hetken siinä tuota episodia ihmettelin, mutta ei muuta, kun vaihtopenkille hikeä pyyhkimään.

Hikeä sai illan mittaan pyyhkiä suunnilleen saman veran, kun Pavilla. Jo lämmin sää varmisti, että tänään tarkenee plus se mieletön määrä tanssijoita. Kun väki lisääntyy, niin meno parenee ei ainakaan pitänyt kutinsa Riutalla. Kun neliömetrin alalla alkoi tiheys kasvamaan, niin sitä mukaan meikäläisen foksikuviot köyhtyivät. Osan iltaa sai valtaosin "tanssia" Kuntotalolla opittua väistöliikettä. Ainakaan minä en tuosta pitänyt. Daamien mielipidettä en kuullut tuosta koko iltana. Totesivat vaan ahtautta tulleen.

Olen ottanut tavaksi teititellä kaiken ikäisiä daameja. Eräs kyllä sanoi: Häntä voi kyllä sinutella, kun alle 50v. No jatkossakin teitittelen. Ei kai liika kohteliasuus pahasta voi olla.

Naisten puolituntinen meni minulta lähinnä Metsähallituksen puolelle. Alussa menin äkkiä pyyhkimään hiet pois. Kuvittelin ehtiväni vielä takaisin hakuriviin. Sain kuivauksen tehtyä ja ei muuta, kun takaisin. Havaitakseni vaan miesrivistön kadonneen. Nopeat syövät hitaat piti jälleen paikkansa. Taisivat pari kertaa hakea tuona aikana.

Humppaa tuli kahdet parit tanssittua. Ensimmäinen daamin kanssa, mihin tutustuin Riutalla viime kesänä. Viimeksi sain tanssittaa tätä iloisesti nauravaa daamia Esakallion avajaisissa. Kerroin vielä miten hauskaa on tanssia daamin kanssa, joka ei ole milloinkaan sitä vielä tanssinut. Daamilta ei hersyvää naurua puuttunut. Tein myöhemmin vastahaun foksille.

Ei foksikaan nyt ihan joka paikkaan tunnu sopivan. Rock & roll tyypiselle kappaleille. Alussa oli tarkoitus tanssia tuo ihan perusfoksina. Daami siinä kysymään osaanko jiveä? Kieltävä vastaus. Entäs fuskua? Jälleen annoin kieltävän vastauksen. Lopuksi sanoin olleeni buggkurssilla. Aluksi oli ihan buggperusaskelta. Äkkiä se muuttui ihan rocille sopivaksi pyöritykseksi käden ali ja askeleille. Ihan mukavaa oli tuo. Jotakin uutta foksin ja kävelyhumpan lisäksi. Sain tältä tai seuraavalta daamilta pienen lisävinkin kyseiseen tanssiin. Pieni taka-askel sivuttaisaskeleiden väliin.

Toista daamia hakiessani kysyin miten tämä haluaa nopean parin tanssia. Vastasi lyhesti: kunnolla. Sai mitä halusi. Nopeatempoisen tanssin. Kipaleiden välissä kohteliaisuudesta kysymään: tanssitaanko seuraava hitaammin? Ei -oli ytimekäs vastaus ja samalla sykeellä toisen tanssi. Hiki virtasi, mutta kivaa oli. Ihmettelin sitä nihkeää aluetta lavan etuosassa. Olin vähällä lentää siinä kärsälleni. Muuten lattia tuntui osaksi jo liian liukkaalta.

Ei tanssiminen nyt aivan vaaratonta huvia ole. Eräs kaakon tuttu oli saanut luultavasti pohkeeseen kunnon tällin. Kahvilasta kysyin jäätä kipua lievittämään. Ei valitettavasti löytynyt. Olisikohan tässä Riutalla petraamisen paikka? Toivottavasti kaveri sai illan mittaan jalan jälleen tanssikuntoon.

Illan toinen oppitunti oli, kun tanssin cha chaata. Muistelen tanssin olleen sitä. Korjatkaa, mikäli selostamani askeleet eivät siihen kuulu. Daami opasti näin: Ensin pitkä hidas sivuttaisaskel oikealla jalalla ja tämän jälkeen vasemmalla jalalla kaksi nopeaa sivuttaisaskelta vasemmalle. Vuoron perään mentiin ja aika hyvin pysyin rytmissä. Tässä tosin olin toisten tiellä, joten daami otti ohjat käsiin ja saatiin se jotenkin etenemään. Sanoi vielä minusta tulevan hyvä tanssija. No joo...ehkä. Paljon on vielä parkettia kulutettava, jotta näin olisi.

Iltaa tanssittivat kaksi hyvää, vaikeasti paremmuusjärjestykseen laitettavaa orkkaa. Finlanders oli toki raikkaampi tuttavuus, kun Sinitaivasta on tullut jo ennen tätä iltaa neljästi kuultu. Mitään mieltä räjäyttävää kappaletta en muista kuulleeni. Näyttipä eräs finkkujäsen tanssivan oman orkesterin ollessa levossa. Kyseinen kaveri on muistaakseni tanssinopettaja. Jostakin syystä Finkut täyttivät parkettia Sinitaivasta paremmin vai pitäisikö sanoa ruuhkauttivat.

Läppää tuli siinä illaan mittaan jonkin verran heitettyä. Erään kanssa varsinkin, jonka nikkiä en taaskaan tajunnut kysyä. Kehotin kaveria tekemään visiitin Paville, vaikka Mansesta matkaa tuleekin. Itse taas pitäisi juuri Mansen suuntaan tehdä tanssireissuja. Jos sitten sinne Seurahuoneelle, kun talvikausi alkaa.

Naistentunti oli omalta kohdalta puolikasta parempi. Kaikki valssit väistelin. Hidasta valssia tuntui tulevan yllättävän paljon. Klo 23.50 loppui meikäpojan vetovoima hakurivissä ja kävelin vaihtopenkille huilimaan. Naisten tunnin jälkeen tilaa alkoi olemaan jälleen kunnon foksille.

Illaan yllättävin haku tuli miesten hakuvuorolla. Todistettavasti alta 2-kymppinen daami tuli eteen sanomaan: Hän on nyt mies heh. Onneksi vienti oli yhä minulla. Sellainen rock & roll pyöritys tehtiin, että illan ensimmäinen tai toisen sija tälle tanssille.

Kaikki loppuu aikaan, niin myös nämä tanssit. Vaihdoin kengät nyt narikkapenkillä. Nyhräsin aikani niiden solmujen kanssa. Etsin katseellaani daamin, joka oli matkalla länteen päin. Ennen autolle menoa istuttiin vielä tovi terassilla.

Juteltiin tanssialueista. Pitäisikö sittenkin Riutalla olla samat alueet, kun muillakin tanssipaikoilla. Ensin tuo tuntui oudolta, mutta tarkemmin ajateltuna toimisi ajan kanssa. Toinen asia mikä pisti silmään oli venytetty daamirivistö. Illan mittaan näytti naisia olevan yllättävän vähän. Syy moiseen tuli ilmi. Nuorimmat daamit seisoivat orkesterilavan vasemmassa reunassa tai ainakin melkein. Sitä pakkautumisilmiötä, mistä Riutanharju on kuuluisa en havainnut loppuillasta. Pitäisiköhän sitä daamirivistöä kuitenkin venyttää sinne vesipisteelle päin?

Palstalla on ollut puhetta lapsista tanssilavoilla. Oli niitä torstaina Riutallakin. En huomannut olleen heistä harmia, eikä kukaan niistä puhunut pahaan sävyyn. Hyvin mahtuivat siellä olemaan.

Kotona väsyneenä ja hikisenä klo 02.00.

2 tähteä plussan kanssa.

Kommentti

5qhgwc