Josef kirjoitti toisaalla Dalai Lamasta.

Olisi mielenkiintoista tietää mitä kiinalainen kansanmies tietää juuri nyt maailman finanssikriistä. Kiinassa sivistyneet korkeakoulututkinnonkin suorittaneet henkilöt uskovat, että Kiina on keskellä maapalloa ja muut maat ovat siitä katsottuna kehässä. Siellä tuskin paljon hätkähdetään Euroopan ongelmille vaikka ne johtuvat USA:n ongelmista jotka taa on kovastikin kiinalaisten intresseissä.

Mitä keskipisteajatteluun tulee, olisiko Danielin Luola Maailman napa tai keskipiste? Mikä tahansa paikka tai maa-alue maapallolla voidaan valita keskipisteeksi. Mitä Kiinaan taas tulee, se on ollut olemassa valtiona vuosituhansia ja Kaukoidän keskus, mikä näkyy sen nimestäkin: 中国. Nimi merkitsee suomeksi: Keskinen valtakunta. Jälkimmäinen karakteri ilmaisee, että tuo valtakunta on "kallisarvoinen helmi", jota on suojeltava.

Keskisen valtakunta ei tässä tarkoita Tuurin kylää eikä Vesa Keskistä, hän pitää Aku Ankoista ja mielestäni se paikka ei ole mikään helmi vaan enemmänkin simpukan kuori.

Tang dynastian ajoista alkaen Japani (日本, Nousevan auringon maa) ja Kiina olivat kulttuurisessa symbiossa. Japanista käsin katsoen Kiina oli "Laskevan auringon maa". Yhdessä ne muodostivat ellipsin, jossa on kaksi napaa: maskuliininen Kiina ja feminiininen Japani (aurinko on feminiininen).

Suomea sanottiin taannoin Euroopan japaniksi mutta siitä on jo aikaa ja onneksi. Yhteistä meillä on mielenterveysongelmat ja joidenkin hurahtaneisuus nykytekniikkaan. Manga on suomessa myös suosittua kuten fanittamani Lehtisen Jari hyvin tietää.

Sanotaan mitä sanotaan niin Kiinalla on nyt tässä ratkaisun avaimet milloin homma taas elpyy, olivat he maailman napa tai sitten ei.