Talouselämässä elämme juuri nyt kovia aikoja, kuin lainelautailija koralliriutalla. 90-luvun vastaavasta ajasta muistan konkurssit, itsekin sain silloin kenkää ja palkkaturvasta rahat vasta puolen vuoden päästä.

RistoMatti kertoi silloin omien sijoituksiensa, eli Armin perintöjen sulaneen ja kaiken menneen. No onhan hänellä nkyisin kuitengin Anu ja Saunatonttu kiuas.

Japanissa on tyylinä tehdä harakiri jos oikein huonosti menee ja mies epäonnistuu. Saksan Rockefeller ja maansa viidenneksi rikkain mies,  esi-isiensä nimiä ylpeästi kantanut mies Adolf Merckle (74) heittäytyi junan alle kotikaupungissaan pari viikkoa sitten.

Hän oli Ratiopharmin ynnä lukuisten muiden yhtiöiden pääjohtaja, ja hän oli menettänyt yhdeksän miljardin omaisuutensa  osakespekuloinneissa ja perheyhtiö oli joutunut pankkien armoille.

Pahinta on nyt yhtiöissä joissa on osakkeita taseessa ja tilinpäätökset pitää tehdä nykyiseen arvostustasoon. Omavaraisuusaste jos laskee liian alas on käynnistettävä osakeyhtiölain perusteella toimenpiteitä vaikka kassassa vielä rahaa olisikin.

Nyt tietysti olisi oiva aika saada perintönä osakkeita. Perintövero menee jakohetken kurssin mukaan vaikka ne osakkeet myöhemmin nousisivatkin moninkertaisiksi, ei perintöveroa jälkikäteen kasvateta.

No toisaalta huono tuuri on niillä jotka perivät osakkeita huippukurssin aikaan ja nyt pakosta realisoivat niitä maksaakseen heille määrätyt perintöverot.

Työkaverini on myös kahden asunnon loukussa. Sekään ei naurata.- Oma vika mitäs ostit uuden ennen kuin vanha oli myyty,  -voi sanoa näin jälkikäteen. En sano kumminkaan, kukas sen ihan varmasti tiesi ja pieneksi menee kaupat jos ei kukaan riskiä ota.