Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on julkistanut satojen miljardien dollarien tukipaketin maan asuntovelallisille ja asuntoluottoyhtiöille.

Yhdysvallat auttaa vaikeuksiin joutuneita asuntovelallisia 275 miljardin dollarin eli noin 220 miljardin euron tukipaketilla. Pakettiin kuuluu uutistoimisto AP:n mukaan 75 miljardin dollarin avustus velallisille, joiden omaisuus on ulosotossa.

Tämän ymmärtää humaanisyistä, mutta toisaalta kannustaako se ihmisiä holtittomuuteen?

Viime laman aikana Suomen valtio antoi tukipaketin pankeille mutta jätti velalliset kärvistelemään 16% koroissa ja kahden asunnon loukussa olevia ei jelpitty. Ei ilmeisesti Suomessa tueta nytkään yksityishenkilöitä vaan pelkästään firmoja.

Sen tukemattomuuden ymmärtää sitä taustaa vasten että tukea saisivat myös juuri ne uskaliaat ja rötväkkäät ylisuuren ökyasunnon hankkineet, sensijaan maltilla ja viisaasti eläneet saisivat jatkaa kituuttamista vuokralla.

Silti tilanne on mutkikas. Ei työttömäksi joutunut ole voinut ennalta arvata näin nopeaa talouden käännettä ja eihän kukaan voisi uskaltaa ostaa näinä pätkätyöaikoina omistusasuntoa jos riittävän varovainen olisi.