Jokin ihme vaihe elämässäni. Tuntuu kuin näkisin unia koko yön. Näin on jatkunut jo muutaman kuukauden, onkohan syy erilaisissa YT-neuvotteluissa? Aamulla herätessäni näkemäni unet ovat tuoreessa muistissani. Ei mitään painajaisia vaan soljuvaa tarinaa, yleensä lapsuudestani. Aamutoimien aikaan ne haihtuvat pois, pitäisi kirjoittaa avainsanat ylös heti sängyssä.

Joskus herään välillä ja saatan jopa käydä pissalla. Uni jatkuu silti joskus kuin jatkokertomus. Jo nukkumaan mennessäni tiedän että nyt kohta ne virtuaalikertomukset alkavat.

Aikoinaan TV-stä tuli sellainen sarja kuin Iltalypsy. Siinä poliitikot kertoivat omista ikimuistettavista unistaan. Suti Aittoniemi kertoili kuinka hän piti unessaan täysikokoista hevosta sylissään, tietäen siinä unessakin sen mahdottomuuden.

Siteeraan Anita Konkan kotisivua:

Anita Konkka käyttää usein unia teostensa materiaalina. Jo esikoisromaanissa Irti (1970) unilla oli merkittävä osa. Nuoren naisen itsenäistyminen, voimakas isähahmo, epäonnistuneet rakkaussuhteet ja työelämän epävarmuudet heijastuvat unissa.

Teos Nainen unen peilissä (1993)  sisältää parisataa  unta. Anita Konkka kertoo omakohtaisin esimerkein, miten unet liittyvät todellisuuteen, miten ne peilaavat näkijänsä elämäntilannetta ja miten niiden vihjeitä tutkimalla voi ymmärtää itseään ja elämänkriisejään. Hän on perehtynyt erilaisiin unientulkintametodeihin Antiikin unikirjoista pyskoanalyyttiseen ja myytti- kriittiseen unientulkintaan. Hän on kuitenkin sitä mieltä että unientulkintaan ei kannata suhtautua turhan ryppyotsaisesti. Unet voi jättää yhtä hyvin tulkitsematta ja nauttia niistä yöllisenä viihteenä.

 

Lapsuudestani muistan miten vanhat ihmiset usein kertoilivat uniaan ja etsivät niistä ennemerkkejä. Me lapset pidimme heitä hesseleleinä ja herkkäuskoisina. Ajatukseni ovat nyt hieman muuttuneet, joskus aamulla minulla on jopa rauhoittunut olo vaikka koko yön olisin viettänyt erilaisen draaman kaaren osana.

Tässä myös Anitan toinen kotisivu.

Kirjan kantta klikkaamalla voit lukea katkelman kirjasta Hullun taivaassa.