Hesari kirjoitti:

 

Töölönlahden tanssimakasiini ei saanut poikkeuslupaa

23.3.2009 17:28

Töölönlahden tanssimakasiinille ei heru Uudenmaan ympäristökeskukselta poikkeuslupaa rakentamiseen. Helsingin kaupunginhallitus puolsi poikkeamista asemakaavasta.

Ympäristökeskus perustelee päätöstään sillä, että suunniteltu tanssitalo on yksi rakennus asemakaavassa esitetyn kolmen rakennuksen sijasta. Lisäksi rakennus on viidenneksen suurempi kuin asemakaava sallii.

 

Jos poikkeuslupa olisi annettu, se olisi merkinnyt tulipalossa osittain tuhoutuneen, asemakaavalla suojellun makasiinin viimeisen säilyneen osan hävittämistä, perustelee Uudenmaan ympäristökeskus.

Lisäksi suunniteltu tanssitalo olisi ympäristökeskuksen mukaan sijainniltaan, kooltaan ja käyttötarkoitukseltaan sellainen, että puiston käyttöarvo julkisena tilana vähenisi asemakaavan periaatteiden vastaisesti.

"Keskeisellä paikalla Helsingin keskustassa ei näin isoja muutoksia tule tehdä poikkeamispäätöksellä", muistuttaa Uudenmaan ympäristökeskuksen alueiden käytön osastopäällikkö Tarja Laine.

 

"Nyt on pohdittava rauhassa, onnistutaanko suunnitelmia muuttamaan vai tarvitaanko asemakaavan muutos. Se, mitä tapahtuu, on kiinni tietysti hankkeen takana olevasta yrittäjä Pekka Niskasta", sanoo apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä.

Töölönlahden projektinjohtaja Töölönlahden ja Sirpa Kallio sanoo odottavansa Niskalta nopeaa päätöstä, haluaako hän jatkaa hanketta vai. Tietoa tarvitaan Makasiinipuiston ja Kansalaistorin rakentamisen vuoksi.

"Jos tulipalossa tuhoutuneet makasiinin jäänteet halutaan säilyttää, ne on muurattava uudelleen", Kallio kertoo.

Asemakaavan muuttaminen taas vie aikaa. "Ainakin puoli vuotta, ellei vuoden."

Tanssitalon suunnittelija, arkkitehti Teemu Kurkela sanoo, että rakennuksen kokoa on helppo muuttaa. Makasiinin raunioiden kohtalo on jo vaikeammin ratkaistava ongelma.