..totesi Heikki Kahila TV 1 Prismassa 26.3.09 klo 18:30 -


Vanha tanssikonkari Heikki Kahila oli haastateltavana Prismassa näin lavakautta odoteltaessa. Perinteisten ja kädenalitanssijoiden ristiriidat ovat Kahilan mukaan Kekkosta lainaten"loiskiehuntaa". Hyvä tanssikulttuuri tarkoittaa mm. sitä, että tilankäytössä otetaan kaikki osapuolet huomioon. Kädenalitanssi tarkoittaa hänen mukaansa lähinnä fuskua eli lavajiveä, joka on kehitetty kilpajivestä. Jotenkin minulle tuli se kuva, että tiukan paikan tullen Kahila seisoisi ennemmin perinteisten joukossa, jos puoli olisi pakko valita. Osasyyksi tulkitsin, että perinteisten ja ei tanssijoiden suuri joukko pitää loppujen lopuksi lavat pystyssä. Vain siitä oli puhetta, että hyvät orkesterit vetävät yleisöä paikalle, ei siitä, että myös hyvä tanssiporukka osaltaan tekee samoin.

Minulle oli uutta, ettei sitten cha-chaan ole kehitetty uutta tanssimusiikkia (lajeina). Viime vuosikymmenet on lavoille tuotu ei-tanssimusiikkia eli iskelmää eli beat-komppia, jota sitten eri sovituksin yritetään mennä periteisesti tai fuskaten tai sitten pukitaan. Tämä voi maailmanlaajuisesti pitää paikkansa, mutta Suomeen on nähdäkseni rantautunut ainakin latinopuolelta meidän perinteiseen lavakulttuuriin uutta musiikkiakin.

Kahila hyväksyi sen, että tanssilavoilla soitetaan myös ei-tanssimusiikkia. Itse en kumartaisi näin syvään nykyiskelmän suuntaan. Bailumusiikki kuuluu paikkoihin, jossa parketilla hillutaan kaljatuoppi toisessa kädessä idolien tahdissa.

Ohjelmassa esiintyneet tanssinopettajat Satu ja Petri Kokko antoivat minusta varsin tasapuoliset lausunnot siitä miten kursseilta mennään lavoille asiallisen nöyrinä. Kahila nähdäkseni suhtautui ns. kilpakuvioiden tuomiseen lavoille verraten nuivasti. Tämä on vähän yksisilmäinen juttu. Mitenkäs ne lavatanssit muuten kehittyisivät, ellei jostakin oteta mallia. Se missä menee kohtuuden rajat, on oma messunsa. Ne, jotka tarvitsevat paljon tilaa, varokoot ja väistelkööt. Ei niiden pillin mukaan perinteisten ja pienen tilan vievien tarvitse tanssia. Aina voi tilarohmuilla haukata liiat pois. Kunhan vain tanssikoulut kieltäisivät miehiltä taka-askeleen ottamisen vasten tanssisuuntaa.


Mutta silti olen  edelleenkin vakuuttunut siitä, ettei soittolistoista ole vieläkään päästy eroon radiokanavilla ja että lattarit (erityisesti salsa) tekevät tuloaan, vaikka harva orkesteri uskaltaa tunnustaa, ettei osaa niitä soittaa.

~K~