Paimenpojan käsikirjasta osa x:

Vuosien ajat ovat tiedemiehet yrittäneet ymmärtää kivun mekanismia kuten esimerkiksi, miten hermot välittävät aivoihin nämä viestit. Jos ääreishermosto ei toimi normaalisti, voi se lähettää virheellisiä kipuviestejä aivoihin ja ihminen tuntee kipua, vaikkei varsinaista aihetta siihen ole. Nyt on tutkittu päinvastaista ilmiötä – mielihyvää.

Äidit paijaavat vauvojaan rauhoittaakseen niitä. Eräs tutkijaryhmä on selvittänyt tuntoaistin ja mielihyvän vuorovaikutusta. Jotta mielihyvän tunne aktivoituu, pitää paijata ja hyväillä juuri sopivalla nopeudella (4 – 5 cm/sek). Käyttäytymiseen liittyy erilaisia mekanismeja, jotka samalla varmistavat näiden toimintojen jatkuvuuden.

Tutkimuskohteena oli, miten henkilöt aistivat eri nopeuksilla tapahtuvan kyynärvarren hyväilyn. Havaittiin, että ns. C-tuntohermot reagoivat hyväilyyn mielihyvää viestittäen, mutta vain kun hyväily tapahtui optiminopeudella eli 4 – 5 cm/sek. C-tuntohermot sijaitsevat ihokarvojen yhteydessä eikä esimerkiksi kämmenen sisäpuolella. Samalla todettiin, että optimi hyväilynopeus on sama, mitä äidit käyttävät vauvojen paijauksessa näiden rauhoittamiseksi.

Ihmisen primäärirakenne tähtää suvun jatkamiseen. Muutamat liittyvät sellaiseen käyttäytymiseen, jossa ”palkkana” on mielihyvän tunne.


*  Mutta silti olen  edelleenkin vakuuttunut siitä, ettei soittolistoista ole vieläkään päästy eroon radiokanavilla ja että lattarit (erityisesti salsa) tekevät tuloaan, vaikka harva orkesteri uskaltaa tunnustaa, ettei osaa niitä soittaa eikä tähdistä kannata sanoa mitään.

  - ~K~ - *