Vielä hetki aikaa  sitten Sakhan Dosova, 130 vuotta vanha nainen, eli köyhyydessä – kunnes hänen todettiin olevan maailman vanhin.

Kazakstanissa tehtiin väestölaskentaa vuoden alussa. Tämän Karagandin kaupungin liepeillä asuneen naisen todettiin syntyneen 27. maaliskuuta vuonna 1879. Viranomaiset olivat ällikällä lyötyjä, ja huolellisten ikätarkistusten jälkeen hänestä tuli maailmankuulu. Edellinen maailman tähän saakka vanhin nainen, ranskalainen Jean Louise Calment. Ranskatar kuoli 122-vuotiaana.

Haastattelijaa virtasi Dosovan pakeille. Lehdissä Dosova valitti matalaa eläkettään ja kurjaa, virttynyttä asuntoaan, jossa hän asui 47-vuotiaan lapsenlapsensa kanssa. Muuten hän oli terve eikä ollut ikinä ottanut lääkkeitä tai saanut lääkärinhoitoa.

Hallitusta nolotti, kun lehdet kirjoittivat vanhuksen kurjasta asunnosta. Se antoi hänelle lahjaksi modernin kaksion. No niin Dosova muutti sinne viime huhtikuussa.

Pitkään ”luksuselämää” ei kuitenkaan kestänyt. Vain 19 päivän kuluttua hän liukastui kylpyhuoneessa ja mursi lonkkansa. Siitä hän ei enää toipunut ja kuoli hiljattain.

Kuinkahan kauan olisi nainen vielä elänyt ellei häntä sellaisella liukkaalla klinkkerillä olisi hemmoiteltu?

Missään ei ole kerrottu oliko Dosovan tanssi-ihmisiä. Jos oli tanssihan se pitkän iän syy tietenkin oli.