Minulle tulee usein mieleeni joku vanha juttu mielleyhtymänä satunnaisesti jostakin muusta jutusta. Se ei pyöri humeetini taustalla ylipäätään ja kaiken aikaa, vaan putkahtaa kuin metaanikaasukupla järven pohjasta, painuakseen taas takaisin vuosikymmeniksi.

Jostakin ja erityisestä tietystä syystä nyt muistan juuri nyt aamulla 11.03.2010 jutun jonka kertoi erään kurssin eräs osallistuja minulle omakohtaisena tapahtumanaan. Liekö totta eli ei, sillä ei liene niin väliä.

Olivat olleet kavrinsa kanssa Leningradissa työkeikalla ja hotelliin majoittuessaan aikansa kuluksi  alkaneet etsimään huoneesta oikein urakalla salakuuntelumikrofoneja, Katsoivat lamppujen että peilien sekä taulujen takuset, -ei löytynyt. Sitten ajattelivat josko se olisi jonkun ovenpielilistan takana ja hän irroitti vetämällä sellaisen listan.

Kun mies oli tuo lista kädessään, niin huoneen ovi avattiin ja turvallisuusmies tuli huoneeseen ja kysyi mikäs homma on menossa?

Kaveri sanoi selostaneensa olevansa kotimaassa sähkömies ja tutkivansa vain mielenkiinnosta miten täällä sähköasennuksia tehdään. No mitään pidätystä ei kuuleman mukaan tapahtunut ja listakin napsahti siististi takaisin entiselle paikalleen.

Hieman samalainen harrastus oli jääkiekkoilija Phil Espositolla joka joukkueensa kanssa matkusti vuonna 1972 Moskovaan peliturneelle.

Joukkue kapteeni Espositon johdolla majoittui hienoon hotelliin. Välittömästi matkalaukut purettuaan ja mahorkan hajut tuuletettuaan Esposito huonetovereineen alkoi etsiä huoneesta salakuuntelulaitteita. Esposito löysikin lattiasta paksun maton alta kyseenalaisen mötikän.

Mötikkä oli ovelasti naamioitu aivan pultin näköiseksi. Miehet ryhtyivätkin ruuvaamaan pulttia irti, ja kun he saivat sen irrotetuksi, alakerrasta kuului valtava rämähdys. He olivat irrottaneet kristallikruunua katossa pitävän pultin.

Tuosta välikohtauksesta selvittiin ja sen jälkeen vuonna 1973 Esposito pelasi parhaat pelinsä Boston Bruinseissa. Kuten olemme saaneet lehdistä lukea niin suomalaisiakin kiekkoilijoita myydään ja ostetaan ilman ennakkovaroituksia kuin karjaa. Samoin kävi Esposiotolle juuri tuonna vuonna. Bostonin värikäs ja teräväkielinen valmentaja Don Cherry kutsui Espositon puheilleen ja totesi pahoitellen, että Esposito on myyty toiseen joukkueeseen.

"Osasin odottaa tätä", Esposito huokaisi. "Kerro minne minut on myyty. Olen valmis menemään minne vaan, mutta en ikinä New York Rangersiin. Mieluummin hyppään vaikka ikkunasta ulos!" Cherry oli hetken hiljaa, katsoi sivulle ja totesi ykskantaan "Avataanpa ikkuna."

No ei Esposito siitä hypännyt, mutta hieman samantapaista lausetta olen käyttänyt kun joku osastollani mokaa oikein pahasti. Saatan sanoa, joskin jo kovin kuluneen lauseen:

"Pitipäs sulle sattua, ja vielä viimeisenä työpäivänäsi"

Ongelma osuvien sanontojen ja juttujen kanssa on, että ei millään tahdo muistaa kenelle jo on jutun kertonut. Sitten kun se sopivasi putkahtaa mieleen ja sen kertoo, kuulijoilen ilmeet kyllä paljastavat: -kolmanteen tai neljänteen kertaanhan taas se sama juttu tuli kerrottua.