Riutanharjun kauden startissa

 

Tätähän tanssijat odottavat, kun lehmät kevättä. Kormuntien tanssipaikka avaa monelle sen todellisen kesälavasesongin. Joten sinne oli sitten täältäkin lähdettävä.

Vaikka odotettavissa oli puolen Suomen tuleminen tanssimaan, niin kimppakyyti oli harvinaisen nihkeessä. Epävarma sää piti pyöräilyvaihtoehdon poissa listalta. Se varmin kulkumuoto hahmottui kumijalan muotoiseksi. Liki kalkkiviivoilla tuli varteenotettavin tarjous, jälleen etelän suunnalta ja mieheltä. Ei hyvää päivää, mutta varma kyyti, keltä tahansa oli tälle lauantai-illalle Loton täysosuman arvoinen asia tai no ainakin melkein. Voisin mielellään vaihtaa tanssi-illan yli miljoonaan €. Sillä rahalla saisi ainakin monet tanssihousut ostettua.

Oli sovittu, että matkaan lähdettäisiin hyvissä ajoin. Tiedossa oli, monen vuoden kokemuksella ruuhkatanssit ja valtaosan tulevan reilusti etuajassa. Me emme halunneet jonottaa pitkään, vaan päästä tanssimaan ajoissa.

La-ilta oli tuulinen ja kylmä, kun odottelin kyytiä saapuvaksi vakipaikkaan. Pitkillä hihoilla varustettu tanssipaita ei paljon tuulessa lämmittänyt. Tuulensuojassa sillä pärjäsi, sillä kyllä aurinko sen verran siinä ilmaa lämmitti. Kylä oli Vapusta johtuen hyvinkin hiljainen.

Sopivalla lähtöaikatoleranssilla kurvasimme kohti Hämeen tanssilippulaivaa kohden. Matka oli muuten rutiinia, mitä nyt edessä olevasta autoasuntovaunuyhdistelmästä oli joko rengas puhjennut tai asuntovaunun rengaslaakeri leikannut kiinni. Komea oli kumivana kantatiellä ja karmea oli käry, joka tulvahti nenään.

Vaikka olimme paikalla hyvissä ajoin, ennen klo 20, niin Ferraririvi oli täynnä ja toinenkin rivistö jo lähes täynnä, kun samaa riviin ajoimme.

Tuttuja ja vähemmän tuttuja näkyi lipuvan portin eteen. Osa jäi vielä autoihin odottelemaan ja pitämään itsensä lämpimänä. Ei se keli ollut muuttunut mihinkään lähdöstä.

Kun tuohon jonoon itsekin menimme, niin heti teki mieli vetäistä villapaita päälle. Sen verran koleasti harjulla puhalsi. Lipunmyyntipisteissä jono erkani kahdeksi siistiksi riviksi. 15€ sai maksaa avajaisista. Tuntuu olevan nykyään aika vakiohinta Riutalla.

Portilla oli taulu, jossa kiellettiin ankarasti omien juomien tuonti tanssilavalle. Parkkipaikalla saa tietty juoda omia simoja, niin paljon, kun pää kestää. Tuo kieltotaulu lienee bileperjantain jäljiltä, eikä ehkä mikään ylesohje. Kuka nykytanssija nyt viinaa ottaisi lavalle mukaan. Illan mittaan näkyi kyllä niitä omia limu- ja vesipulloja ilmaantuvan lähelle vesipistettä.

Lähelle vesipistettä minäkin pistin kenkienvaihtopisteen pystyyn. Vähitellen väki valmistui kauden ensimmäiseen valssiin. Juomapisteen pöydälle jätin ylimääräisen tanssipaidan ja dödötölkin. Tämä järjestely rassasi sitten illan mittaan narikkaa vähemmän, kun ei tarvinnut narikasta hakea uutta paitaa ja hajusteita.

Fernetin valssit alkoivat ja itse pistin tanssikengät kulkemaan kohti kahviota. Kahvimukista sai virkeyttä ja voimaa, hikoilun uhallakin. Kahvinmaku ei ihan yltänyt siihen, mitä se oli, kun lavalla juhlittiin 50 vuotistaivalta. No 50 v kahvitukseen kuului myös kunnon pulla.

Tuolla lipunhinnalla ei pitkään kahviossa viihdytä. Valssia seurasi illan ensimmäiset humpat ja niitä ei luonnollisesti passannut missata mistään hinnasta. Tämä ensimmäinen tanssi antoi kuvan, millaiseksi alkuilta muodostui. Daami odotti selvästi tasokkaampaa viejää. Se näkyi hänen kasvoiltaan selvästi. Kun tämä olisi jo ohi: -olin lukevani kasvoiltaan. Kaiken lisäksi Fernetin esittämä humppa oli luvattoman huono. Ainakin äänellisesti ja teknisesti. Hyvinkin puuromainen vaikutelma jäi tästä. Onneksi parempaa oli tulossa illan mittaan.

Vasta ensimmäinen foksipari toi alkuillan pimeyteen hieman valoa. Avajaisista huolimatta parketti ei ollut vielä täynnä ennen klo 21. Siitä eteenpäin oli ihannemäärä tavoitettu ja äkkiä tanssijoita oli yksinkertaisesti jo liikaa, tanssijoiden kannalta.

Satulinnassa oli pakkiputki saatu auki ja nyt seurasi jatkoa. Ennen klo 21 pamahtivat ekat pakit. Syytä en koskaan saanut tietää. Oliko syynä perjantaina ostetut housut, joiden väri ei miellyttänyt daamia vai miehen oletettu/tiedetty heikompi tanssitaito? Kuka näistä nyt selvän ottaa. Tosin olen jo pidemmän tovin tiedostanut, ettei tanssiminen kanssani ole mitenkään mediaseksikästä daamin kannalta. No näillä korteilla pelataan, kunnes tai jos saadaan parempi värisuora. Hieman myöhemmin seurasi toiset pakit. Syynä, että olen liian lyhyt daamille. Ei hän minusta mitenkään naispuoliselta Goljatilta vaikuttanut. Olen näet aika hyvin tanssittanut liki 180 cm + korot mittaista naista. Tuostakaan en ollut tolaltani, sillä daamirivistöt olivat, kun pieni suklaapuoti.

klo 21 - 21.30 naistenhaku oli täydellinen läpilasku. Silloin tuli ainakin hidasta valssia, jenkkaa tai polkkaa Sinitaivaan toimesta, mikäli nyt oikein muistan. Tanssittuja kappaleita tasan 0 kpl. Aika tuntuu lentävän tansseissa.

Kun tuo daamirivistön terävin kärki tuntui olevan liian terävä tälle miehelle, niin penkeiltä löytyi varsin mukavia tanssitettavia. Seuralan tuttujakin oli paikalla yllättävän paljon. Kolmea heistä tanssitin. Mietittiin eräänkin kanssa tuota Vojakkalan lavan visiittiä, kunhan nuo lämmöt nousisivat kesäisiin lukemiin.

Vaikka tanssimimen ja Vappu pitäsi olla hauska yhdistelmä, niin aina tuo hauskuus, iloisuus ei välittynyt tanssikansasta. Aika vakavilla ilmeillä näytti osa tanssikansasta olevan liikkeellä. Miten mies muuten pystyy tulkitsemaan, oliko tanssi nautinto vai silkka kärsimys, kun kasvoista.

Naisten täysitunti oli jotenkin hämmentävä ja jossakin määrin suorastaan nolo. Eräs merkonomitar haki samballe, enkä minä muistanut enään alkeis-samban alkeita. Olin todella pahoillani tanssin jälkeen. Siitä onkin aikaa, kun hän viimeksi on haun tehnyt tähän suuntaan. Hänkin oli saannut etiketin vastaiset pakit, eikä suhtautunut siihen yhtä kevyesti, kun allekirjoittanut. Tuossa sai olla diplomaattinen, että sain hänet keskittymään siihen tanssimiseen.

Valssin aikana juomapisteen penkki ei ollut turvallinen paikka, kun kerran oli pakko lähteä tanssimaan. Ei tuokaan mennyt mitenkään mairittelevasti, mutta tulihan tanssittua tavallisena tanssi-iltana valssia todella pitkästä aikaa. Samainen daami yritteli parhaansa mukaan houkutella Seuralaan jälleen tanssimaan. Täytyy nyt katsoa, mitkä on mietteet syksyllä. Seuralan tanssikausi on nyt jo kuitenkin tältä erää ohi.

Nyt en yhtään ihmettele, miksi osa miehistä jää siihen pömpelin viereen naistenriviä vastapäätä. Sehän on oivallinen paikka, jos nyt sittenkin joku hakisi siinä toisessa aallossa. Siinäpä itsekin hetken viihdyin, mutta kun ei tulosta tullut, niin ylensä palasin juomapisteelle istumaan.

Tosin naistentunnilla ei aina luonto kestänyt, että tutut tanssimiehet liihottivat siitä ohi daami mukanaan, kun itse jäi huutolaispojan osaan. Penkkirivistö oli naisia tummanaan, joten nyt sitten vaan itse hakemaan. Yllättävän paljon jäi naisia istumaan, vaikka oli heidän hakuvuoronsa.

Jos Fernetin illan alkuhumpat olivat alta riman, niin Sinitaivaan poikia ei voi moisesta syyttää. Parit kansallishenkeä nostattavat kipaleet olivat jälleen mukavaa kuultavaa ja tanssittavaa. Mitä olen Juhista oppinut tuntemaan, niin mies osaa antaa arvoa lotille ja veteraaneille, ilman kansalliskiihkoilua. Harmi vaan, kun osa suurimmasta ulkomaalaisryhmästä näkee/kokee sävelten olevan heitä vastaan.

Vaikka se varsinainen naamiaispäivä olikin ollut perjantai, niin kyllä sitä poikkeavaa pukeutumistyyliä oli tanssi-iltanakin näkyvillä. Blue brothers-härkäpari tuli parketilla vastaan. Ilmeisesti Riihimäeltä on löydetty öljyä, kun paikallinen sheikki näkyi olevan paikalla. Itselle olisi ollut naamisasu tai pari ihan tarpeen illan aikana. Olisi saattanut olla ehkä hieman erilainen meno päällä. Mutta hyvä näinkin.

Loppuillasta tuli parit ryhmäpakit. 4 hengen seurue teki lähtöä, eikä hyvästä syystä kukaan halunut lähteä enään tanssimaan. Kolmen hengen seurueen tanssikieltäytyminen sen sijaan jäi epäselväksi. Ensimmäinen tanssi-iltani, kun pakkien määrä ylittää naistenvuoro haut. Tätä en saata vieläkään uskoa todeksi, mutta mihinpäs se totuus tuosta muuttuisi. Hämmentävää, mutta ei masentavaa. Taisivat myydä minulle pakituslipun pah!

Vaikka ilma ei mikään helteinen ollutkaan, niin salissa oli helle päällä liki alusta lähtien. Pakkohan siis illan kuluessa oli parit vissyt käydä nauttimassa. Hieman tuo hintapolitiikka ihmetytti, kun iso limu oli halvempi, kun saman kokoinen tai pienempi vissy. Tuli ihan Ruusun hinnasto mieleen.

Vaikka nyt alkoi kolmas kesä Riutalla, niin avajaisissa oli tunne, että olin ensimmäistä iltaa täällä tanssimassa. Kaikki tuntui niin oudolta. Tanssialueet, hakurivi jne. Neljän selkeän talvipaikan jälkeen ylibuukattu Riutta tuntui alku- ja keski-illasta ahdistavalta. Kun sait parin haettua hakurivistä, niin heti oli vastassa rynnivä miesjoukko. Alkuillasta kolme paikallaan tanssivaa paria pömpelin vieressä pakotti ottamaan väistöaskeleita. Olin jo tuosta vähällä sanoa, mutta aika nopeasti katosivat siitä. Tajusivat itse tilanteen -tai sitten saivat ohjeistusta.

Vaikka lavalla oli tuttuja paikalla, niin Varsinais-Suomen tuntemani tanssijat loistivat poissaolollaan. Valasranta lienee vetänyt pidemmän korren ja varmistanut vähemmän ruuhkaiset tanssit.

Palstalla käytyyn volyymikeskusteluun ei ole lisättävää. Lavan vasen puoli piti äänitason turhan korkealla. Tämä korostui varsinkin loppuillasta. Kun Riutan äänitekniikka ei ole Tanssikeskuksen tasoa, niin tästä sai kärsiä myöskin Sinitaivas. Tanssijoiden tuottama taustamelu puuroutti äänen, aivan kuten kävi Pavin avajaisissakin. Harveneva väki oli Sinitaivaalle eduksi. Puolen yön jälkeen tullut hidas kappalepari ja daami oli vähintään pääsylipun väärti.

Vappuna on kiva ottaa simaa. Erään daamin simassa rusinat olivat tehneet juomasta tujumpaa tavaraa, eikä cha-cha foksina tuntunut onnistuvan lainkaan. Mistä näitä humalaisia daameja oikein tulee?

Loppuun asti olimme. Minulle riitti ne yhdet valssit ja loppuvalssien aikana oli aika koota kamat kasaan. Lopussa tuli vielä lavaisäntää kiiteltyä, kun Tomi kantoi juomakoreja varastoon. Taitaa olla rankkaa, kun pitää viihdyttää ja palvella samana iltana.

Kun kotona jääkaapissa odotti vain valo ja pari hassua porkkanaa, niin kyrsäkeitaasta kolmet makkarat hintaan 4.50€ Lätkäsin femman ja se on sitten tasaraha. Mukavasti nuo kohottivat verensokeria ja olo oli kaikesta huolimatta jotenkin väsyneen hilpeä.

Ei tuo kokonaisuutena ollut pöllömpi ilta. Tosin Pavin ja Riutan 2009 avaus olivat kokonaisuutena paremmat. Tosin 2009 paras ilta Kormuntiellä oli juurikin avajaiset. Toivottavasti kesä 2010 olisi tässä suhteessa parempi.

Tulomatkalla ei ollut karavaanareita tientukkeena, joten kotipuolessa kahden maissa.