Ihminen jos rakentaa  taloa itselleen ja loppuiäksi asuttavakseen, hän tekee sen yleensä kunnolla. Rakennusliikkeet sen sijaan haluavat rakentaa talon luopuakseen siitä mahdollisimman pian. Tekstin lopussa olevan linkin esimerkki on Lohjalta mutta vastaavaa tapahtuu kaiken aikaa muuallakin. Lukekaapa kommenttirivit.

Piirustuksissa saattaa olla kaikki ok ja jopa rakennusvalvojan leimat raporteissa, silti monesta kohtaa on fuskattu. Salaojat on jätetty liian ylös ja kaadot ovat väärään suuntaan.

Yläpohjan höyrynsulkumuovissa on asennusmiesten saappaista tulleita reikiä ja saumat muutoinkin teippaamatta. Vesikaton pellityksen saumat tehty liian pienillä limityksillä ja alapohjan täytesora pieniraekokoista kapillaarista rompoolia. Kellarikerroksen seiniin ei ole laitettu perusmuurilevyä tai saatika pikikerrosta. Näistä virheistä ja fuskauksista ei  näe enää jälkikäteen purkamatta rakenteita.Ongelmat tulevat vuosien päästä.

Rakennuksen valvoja käy kyllä säännöllisesti työmaalla kuittaamassa rahansa mutta ei hänelläkään mitään röntgenkatsetta ole.

Jos ostat vielä rakenteilla olevan asunnon ja haluat varmistaa että se etenee kaikkien taiteiden sääntöjen mukaan, sinua ei päästetä työmaalle. Työmaa ei ole mikään turistikohde jossa saa väkeä rampata, -sanotaan ja sinut hätistetään pois. Täällä on valvojat erikseen, sanotaan terävästi ja äänenvoimakkuutta lisäten.

On se niin sääli että hyvää rakennusmateriaalia tärvellään väärin rakentamalla kun samasta tavarasta saisi samalla vaivalla kunnollista ja kahden sukupolven kestävää kuranttia asuntokantaakin.

Linkki.