Outo vehje. Nostaa veden virtauksen avulla ilman ulkopuolista energiaa jopa  20 metriä korkeammalle kuin missä itse sijaitsee.

 


Energiataloudellisuuden huippu eli vesioinas. Tämä pumppaa vettä monen metrin korkeuteen veden omalla voimalla. Ei siis sähköä eikä bensiiniä, pelkkä veden paine. Pumpun toiminta perustuu hyvin nerokkaaseen oivallukseen. Tuloputkessa tulevaa vettä päästetään hetken aikaa pulppuamaan ulos, sitten hana suljetaan. Veden paine kohoaa pieneksi hetkeksi korkeaksi, ja tämä paine otetaan talteen. Sen avulla vesi pumpataan toiseen putkeen, jonka yläpää voi olla korkeammalla kuin tulevan vedenpinnan yläpää.

Tässä linkissä on toimintaperiaatekuva ja selostus.

 

 

Laite on keksitty jo vuonna 1796, mutta jäänyt sittemmin syystä tai toisesta vähälle käytölle, en itse asiassa ole nähnyt tuollaista koskaan. Laite toimii automaattisesti minimaalisella ylläpidolla, kunhan vain huolehtii ettei se jäädy talvella. Vaikuttaa todella hyvältä hyötysuhteelta käyttöön jossa tuollainen maltillinen nostoteho riittää. Näitä käytettiin eläinten juoma-altaiden täyttämiseen.