Onko teitä koskaan julkisesti körmyytetty? Ei siinä mitään jos ihminen on tehnyt typeryyksiä ja saa siitä moitetta, se jopa voi tuntua kuin synninpäästöltä ja asia on sen jälkeen taakse heitetty.

Pahimpia ovat julkiset epämääräiset syytökset tai vihjailut. Ihminen saattaa olla avoimesti kertonut tuntemuksiaan, värittänyt niitä omilla oudoilla termeillään ja sen jälkeen ne on käsitetty väärin tai takerettu pikkuseikkoihin. Vahvan julkisen ja ehkä arvovaltaisen painostuksen jälkeen ihminen saattaa kertoa lisää taustoistaan ja puutteistaan ja avautuu vielä paljon enemmän kuin arvostelijat konsaan tekisivät. Sekin saattaa vain olla kuin bensaa liekkeihin.

Nyt jo aikuinen Juha Vainio kertoi seuraavaa:

Vainion poika istui pollena pulpetissaan, kun äidinkielen opettaja luki luokan edessä ääneen ainettansa. Mielihyvän ja ylpeydentunteen väreet kiisivät kiihtyvällä vauhdilla pitkin pojan selkäpiitä, kunnes päätään nostava ylpistyminen sai mojovan luunapin. Korkealta, melkein katon rajasta nimittäin kajahti: kuulitte juuri huippuesimerkin siitä, miten voi kirjoittaa asian vierestä.

Silloin hän tiesi tarkalleen miltä tuntuu ravihevosesta, joka on juuri hylätty maalilaukan takia. Sai arvosanaksi 5 miinus - hyväksytyn numeron kuitenkin, koska aine oli muuten ihan hyvä.

Oppi meni perille. Sen jälkeen ei Vainion poika ole enää koskaan kirjoittanut muuta kuin asiaa. Sivullisista aivan vähäpätöisiltä tuntuvat asiat saattavat olla kuitenkin ikävä painolasti etenkin nuoren ihmisen taipaleella. Kolinan muistan kertoneen jostakin opettajan tekemisestä mollaamisesta hiihtotunnilla.  Minullakin on ikäviä muistoja mutta taisin itsekin olla senaikainen koulukiusaaja kun tarkemmin muistelen.


Peitettyä asiaa osaavat kirjoittaa myös vallassa olevat viisaaksi oletetut ja koulutetut henkilöt. Lehdistötiedote esim. saattaa kertoa:


"Matkaviestinteollisuus muuttuu jatkuvasti meneillään olevan konvergenssin, toimialan kasvavan moninaisuuden, uusien markkinoiden ja tuotesegmenttien vuoksi. Nokian tavoitteena on vastata näihin muutoksiin uudistumalla ja kehittämällä toimintaansa kilpailukykynsä säilyttämiseksi."

Jos tuolla olisi tarkoitettu sitä, miltä se noin ensituntumalta kuulostaa, että Nokia alkaa nyt todenteolla panostaa tuotekehitykseensä, niin kiitettävänhän siitä voisi antaa. Tuostakin olisi kuitenkin napsahtanut 5 miinus, korkeintaan vitonen, koska asiallisesti ilmaistuna tekstin olisi pitänyt kuulua: Nokia antaa potkut 700 tuotekehittäjälle.

Jokainen ihminen on valmis tekemään vääryyttä, kunhan siihen vain tarjoutuu tilaisuus, sanoi Aristoteles aikoinaan. Ja puhui asiaa. Onko tässä markkinoiden maailmassa lopultakin vain kyse siitä, kuka peittää aikeensa ja ahneutensa taitavimmin? Vallassa olevat kähmivät ja huseeravat kukin vuorollaan puoluetaustasta riippumatta. 

Verbaalisten huijausten ja savuverhojen luomisesta on nimittäin ruvettu tekemään jo suoranaista taidetta. Matti Vanhanen selostaa samoja muistamattomuuksiaan kuukaudesta toiseen. Toisaalla pienemmissä piireissä vedetään esille vanhoja kirjoituksia jotka eivät suoraan liity keskusteltavaan aiheeseen, tarkoituksena saattaa toinen keskustelijoista tarkoitusperiltään epäilyttäväksi.

Englannin kielessä ilmiöstä käytetään termiä red herring, joka vapaasti suomennettua voisi tarkoittaa vaikkapa savusilliä. Ilmaus juontaa alkunsa siitä, kun nokkelat vankikarkurit alkoivat vetää punaiseksi savustettuja, voimakashajuisia sillejä perässään tarkoituksenaan harhauttaa kannoillaan olevat vainukoirat. 1800-luvun lopulta alkaen termi laajeni tarkoittamaan asian vierestä puhumista, harhauttavaa kielikuvaa, jolla huomio pyritään vetämään pois itse pääasiasta.

Tänään puhutaan paljon sosiaalisista taidoista ja tunneälystä.  Minkälaista tunneälyä osoittaa puolituntemattoman ihmisen mollaaminen vain hänen omien ja ehkä omituistenkin termien sekä voimakkaiden mielipiteidensä vuoksi? Asiat voi sanoa hienotunteisestikin, -siis näin ihan aikuisten oikeasti.