Walkkeri kirjoitti toisaalla ansiokkaan analyysin joka herätti minutkin, "no enpäs tullut ajatelleeksi " -elämykseen.

Siihen ketjuun ei voi enää vastata ja tuntuu että keskustelu on palstanpitäjän mielestä mennyt liian tekniseksi joten komppaan tänne. Asia kuitenkin on kiinnostava ja useimmat kirjoittajat omaavat  uniikkia tietoa ja aitoa kiinnostusta ratkaista asia. Ensiksi Walkkerin teksti:

Ilmanvaihto voi lisätä voimakkaastikin staattisen varauksen muodostumista. Käytännössä staattisen varauksen muodostuessa se myös samalla purkautuu jos pinnoille kertyy ns. mikroskooppinen kerros kosteutta. Hyvin tuuletetussa tilassa pintakosteutta ei pääse muodostumaan ja tämä johtaa siihen että varauksen purkautuminen hidastuu huomattavasti. Lisäksi eristetty pinta - tässä tapauksessa muovipinnoite estää luonnollisen varauksen purkautumisen vaikka sitä pintakosteuttakin olisi. Kuivissa olosusteissa ja hyvän eristeen yhteivaikutuksesta muodostuva staattinen jännite voi olla kymmeniä tuhansia voltteja ja jos lattialla olevan pöly on sopivasti toisen merkkistä, niin näillä jännitteillä pölyn kertyminen on aika selvää. Vastaavasti noin 70% ilmankosteudessa jännite voi olla vain murto-osa verrattuna kuivan ilman mahdollistamaan jännitteeseen.

Ettei ilmiö olisi liian yksinkertainen. Vaatteiden materiaalin perusteella vaate voi muodostaa kantajastaan - siis kantajan vaatteista - joko miinus tai plus merkkisen. Tämä sitten puolestaan aiheuttaa sen että osa tanssijoista on pölynkerääjiä ja osaa pöly suorastaan pakenee ja luovuttavat vielä kaiken lisäksi omaa pölyään. Vaikka pöly olikin havaintojen mukaan valkeaa, niin oleellinen osa pölystä on oletettavasti pölynluovuttajista lähtöisin.

Jos pöly on valkoista, se viittaisi siihen että kysymyksessä on valkoista pigmenttiä sisältävä, eli pöly olisi mahdollisesti pinnoitteesta lähtöisin ja värjää myös harmaan luovuttajien ja muun pölyn valkoiseksi. Normaalisti pöly on pääsääntöisesti harmaata riippumatta siitä mitä ainetta se on.

Hyvin pienikin pölymäärä saa pölyn vastaanottajat tuntemaan paikan epäsiistiksi juuri vatteisiin näkyvästi keräytyvän pölyn takia. Pölyn luovuttajat eivät huomaa yhtään mitään - no ehkä ne pölynkerääjien pölyn värjäämät housunpuntit.

Oma mielipiteeni:

Tuo ylläoleva on varmaan totta ja harva tanssija vähät välittää ilmion fysikaalisista teorioista vaan toiveena oli vastaavat olosuhteet kuin esim Järvenpäässäkin oli. Tämä luultavasti on tanssienjärjestäjänkin aito toive ja lisäksi saada puhe lattiasta jo loppumaan. Loppuihan Kultsan tanssitkin suurimmaksi osaksi aikoinaan lattian liian liukkauden vuoksi.

Elektronikkateollisuudessa käytetään isommissa halleissa aivan samanlaista uretaanipinnoitetta mutta siihen sekoitetaan johtavia partikkeleita staattisuuden eliminoimiseksi. Tämä voisi olla ratkaisu tässäkin tapauksessa.

Välttämättä liian eristävää pohjapinnoitettakaan ei tarvitsisi poistaa, jos nykyisen ja uuden sopivan liukkaan puolijohtavan lattiapinnoitteen väliin asennettaisiin muutamia kupariliuskoja jotka seinien viereltä maadoitettaisiin.