Suomen hallitusmuoto on taannut presidentille paljon oikeuksia. Ihan siltä varalta, että olisi joku kantamassa vastuun vaikeissa päätöksissä. Lisäksi perustuslaissa haluttiin iso auktoriteetti virkamiesten sekä poliitikkojen mielivaltaa hillitsemään. Mutta kuinka se toimii? Heti kun Suomi liittyi EU:n jäseneksi alkoi avoin keskustelu valtaoikeuksien kaventamisesta. Nykyisellä presidentillä ei enää ole paljon valtaa jäljellä. Monilla virkamiehilläkin tuntuu olevan enemmän.

Toki presidentin vallan murentaminen alkoi tarkoitushakuisesti jo paljon aikaisemmin ja jatkuu edelleen. Aina kun presidentti on käyttänyt hänelle kuuluvaa valtaa virkamiesten tai hallituksen tahdon vastaisesti, on hänen oikeuksiaan vähennetty. Kun Kekkonen hajotti eduskunnan, säädettiin myöhemmin laki, joka otti presidentiltä pois eduskunnan hajotusoikeuden. Kun Halonen nimitti oman ehdokkaansa Suomen Pankin johtokuntaan, otettiin presidentiltä pois oikeus nimittää Suomen Pankin johtokuntaa, jne. Jokainen valtaoikeuksiaan oikeasti käyttänyt presidentti jättää seuraajilleen vähemmän valtaa, kuin hänellä itsellään oli virkaan astuessaan.

Miten tähän on voitu tulla? Tai siis mistä tämä johtuu? Eräs näkemys on esitetty tässä videossa. Amatöörimäinen ja pitkä video, mutta asiaa on kuin Karpolla konsanaan. Kannattaa katsoa.