Miksi kaikki yritykset kriisin ratkaisemiseksi ovat tehottomia elleivät suorastaan tuhoisia? Siksi että kyseessä on järjestelmävirhe sekä poliittisessa päätöksenteossa että rahajärjestelmässä. Kansalaisilla ei ole mitään vaikutusmahdollisuutta kummankaan suhteen, eivätkä järjestelmiä väärinkäyttävät välitä pätkääkään, kuinka kansalaisille käy. Aikaisemmin tämä näkyi selkeästi vain kehitysmaissa. Nyt sama kurjistuminen on yltänyt Eurooppaan. Kreikassa, Portugalissa, Italiassa ja Espanjassa tämä näkyy jo selvästi.

Ylen mainiossa dokumentissa “La Cuenta” tarkastellaan Espanjan tilannetta. Valitettavasti se näkyy areenassa enää vain muutaman päivän. Katsokaa, jos vain ehditte. (8 päivää jäljellä 11.01.13)

Kaikki lähtee rahajärjestelmästä, jossa rahaa voidaan luoda tyhjästä niin paljon kuin halutaan. Tarvitaan vain häikäilemättömiä ja ahneita pankkimiehiä sekä poliitikkoja. Sitten jo miljoonat ja miljardit virtaavatkin veroparatiiseihin ja numeroiduille pankkitileille, mutta velka jää pankille ja pankkien kaaduttua viime kädessä valtiolle.

Esimerkkinä Espanja. Siellä hurjaksi paisunut korruptiohuijaus alkoi ilmeisesti Caja Madridista. (Ne kallellaan olevat pankkitalot uutiskuvissa.) Poliitikot nimittivät johtajiksi vaimojaan, serkkujaan ja muita kavereitaan. Tuskin kenelläkään oli tietoa taseista tai muusta pankin johtamiseen liittyvästä kirjanpidosta. Ainoa motiivi oli rikastua nopeasti käynnistämällä lainarahalla suuruudenhulluja hankkeita, joista he itse pystyisivät jotenkin hyötymään.

Mitä sitten tapahtui. Seseñia on pieni kylä 40km Madridista etelään. Sinne rakennettiin 13500 asuntoa, joista vain 3000 onnistuttiin myymään. Rakennusliikkeet maksoivat johtajille bonukset sekä konsulttipalkkiot ja lahjukset poliitikoille ennen konkurssia. Velka jäi pankille.

Sevillassa sama juttu. Valtavan rakentamisen jälkeen uusia asuntoja ei saada kaupaksi edes keskustassa. Ja käytettyjen asuntojen hinnat lähiöissä ovat puoliintuneet. Uusissa kaupunginosissa, joissa on vähän asukkaita ei ole edes varaa korjata jätteitä tai lakaista katuja.

Espanjan yksityisen sektorin velka on 3 kertaa bkt. Vaikka talousasiantuntijat varoittivat tulossa olevasta talouden ylikuumenemisesta jo vuonna 2006, jatkoivat hallituspuolueen poliitikot lainojen myöntämistä. Korruptoituneiden poliitikkojen ainoa motiivi oli kerätä suuria lahjuksia rakennusyhtiöiltä kaavamuutoksista ja myönteisistä lainapäätöksistä niin pitkään kuin mahdollista.

Espanjan julkinen hallinto on muutenkin hirvittävä. Maassa on 3000 pienkuntaa ja 8000 kuntaa, 17 itsehallintoaluetta ja 46 diputatión-virastoa (eräänlainen aluehallinnon tarkastusvirasto). Niin ja tietenkin massiivinen keskushallinto. Virkamiehiä on yhteensä 3,2 miljoonaa. Lisäksi valitaan vaaleilla erilaisiin valtuustoihin ja edustajistoihin 77000 puolueiden nimeämää poliitikkoa. Kustannukset ovat 22 miljardia vuodessa. Tämän lisäksi tulevat poliitikkojen perustamat tuhannet yksityiset yhtiöt, joilla ei ole mitään näkyvää toimintaa paitsi että ne lähettävät laskuja julkishallinnolle. Niihin palkataan entiset poliitikot, sukulaiset ja hyvät kaverit. Nämä yhtiöt eivät ole tilivelvollisia kenellekään. Jos Espanjaa verrataan vaikka Yhdysvaltoihin, on Espanja yhtä suuri kuin joku iso osavaltio, mutta sillä on neljä kertaa enemmän virkamiehiä kuin koko USA:ssa.

Mutta Espanjan poliitikot eivät rakennuttaneet vain asuntoja. Sinne rakennettiin myös miljardi-luokan julkisia rakennuksia, esimerkiksi taidekeskuksia, 56 lentokenttää ja ties vaikka mitä lähes tai täysin tarpeetonta. 

Esimerkiksi Ciudad Realiin rakennettiin lentokenttä. Sen nimi on enteellisesti Don Quijote (ritari, joka taisteli olematonta vihollista vastaan). Rahaa käytettiin yli 600 miljoonaa. Maakunnan tuella sinne lensi kolmen vuoden ajan kolme halpalentoyhtiötä. Lentoja niillä oli yhteensä 4 viikossa. Matkustajia kertyi yhteensä n. 15 000 ennen kuin kenttä suljettiin. (Vertailun vuoksi: Helsinki-Vantaan kenttää käyttää yli 14 miljoonaa matkustajaa vuodessa eli keskimäärin 40 000 päivässä tai vaikkapa se, että lakkautusuhan alla olevaa Lappeenrannan kenttää käyttää 116 000 matkustajaa vuodessa.)

Kuuluisin “aavekenttä” on Castellónissa. Rakentaminen maksoi ainakin 200 miljoonaa. Kentällä on edelleen palkattu henkilökunta johtajineen. Rahaa käytetään muutenkin runsaasti, mm. 5 miljoonaa vuodessa mainontaan ja 0,5 miljoonaa lintujen karkottamiseen kiitoradalta. Kentälle ei ole koskaan laskeutunut ainuttakaan lentokonetta. Sille ei ole edes myönnetty lupaa lentotoimintaan!

Tuo mainonta onkin mielenkiintoinen juttu. Kataloniassa eräs pienen kaupungin lehtimies kiinnitti huomiota paikallisen sairaalan henkilökunnan palkkojen alennukseen ja lomautuksiin. Hän ryhtyi tutkimaan sairaalan tilejä. 300 000 käytettiin tiedottamiseen. Siis mitä sairaala tiedottaa? Sitä hän ei saanut selville, mutta selvisi, että tämä sairaala myös lähettää 700 000:n laskun (olemattomasta?) tiedottamisesta eräälle toiselle sairaalalle. Lisäksi sairaalan tileistä löytyi kohta sekalaiset menot 3 miljoonaa. Hänet haastettiin oikeuteen. Oikeus ei löytänyt asiavirheitä hänen tekstistään, mutta tuomitsi silti hänet korvauksiin kunnian loukkauksesta.

Huonosti kävi myös sille toimittajalle, joka kirjoitti Don Quijoten lentokentän kannattamattomuudesta. Hänet erotettiin seuraavana päivänä. Lentokenttä toki suljettiin muutamaa kuukautta myöhemmin.

Teoriaan voi tutustua lyhyesti tästä
Ja käytäntöön vaikka tästä.  
Ja bullshit propagandaan vaikkapa tästä