Runsaslumisuus tarkoittaa usein runsaita kevättulvia. Vaikka nyt ovat hanget korkeat nietokset, ei asia ole silti satavarma. Lumen kosteusprosentti on vielä hyvin pieni, olennaisempaa jatkon kannalta on miten keväämmällä tulevat sateet sitoutuvat lumikerrokseen, vapautuakseen sieltä  sitten kun lämpötila nousee pysyvästi nollan yläpuolelle.

Keskieuroopan ja Tonavan tulvat ovat nykyisin jo jokavuotisia. TV:ssä usein näytetään kuvaa kuinka ihmiset kahlaavat tai autot ja polkupyörät ajavat puoliupoksissa veden kuorruttamilla kaduilla. Tällöin minun mieleeni tulee kuinka petollista olisi jos tiessä onkin isompia kuoppia joita ei tasaisen veden pinnalta voi mitenkään havaita.

Mieleeni tulee  liki aina kolmisenkymmentä vuotta vanha juttu jonka luin silloisen asuinpaikkani paikallislehdestä.

Siinä kerrottiin kuinka aamupostin kantaja oli havainnut reitillään aamuviiden aikaan valtaisan vesilammikon. Muutoin kuivaan aikaan oleva iso lammikko ihmetytti polkupyörällä matkassa olevaa postinkantajaa mutta hän otaksui sen olevan helposti ylitettävissä.

Postinkantaja otti pyörällään kunnon vauhdit ja nosti lammikon kohdalla jalat sivuille ylös ja ajatteli rullata vauhdilla yli lätäkön. Postinjakajan huonoksi onneksi lätäkkö olikin vesijohtoverkoston runkoputken katkeamisen vuoksi  tiehen muodostunut syvä kuoppa. Runkoputki oli katkennut yöllä aiemmin ja rinteessä oleva tie oli huuhtoutunut isolta alaltaan pois ja vesisäiliön tyhjennyttyä kokonaan jäljellä oli vain veden täyttämä monttu.

Seurauksena oli että lehdenjakaja syöksyi pyörineen hyiseen monttuun ja oli tosi pulmallisessa paikassa. Pääsi kuitenkin ylös ja varmaan harmitti.

Alla oleva kuva on hieman vastaavanlainen, joskin monttu on huomattavasti pienempi.