Ilman takuita tietenkin. Antaisivat edes jonkun turistisaaren pantiksi, saataisiin siirtomaa kun niitä rahoja emme koskaan enää näe. Eihän Suomella sellaisia rahoja ole vaan ne pitää meidänkin ensin lainata muualta.

On odotettavissa eduskunnassa taas kärjekkäitä kommentteja, mutta hallituksen lainanantovaltuutus menee heittämällä läpi. Tässä asiassa ei hallituspuolueet salli lipeämistä rintamasta.

Joukkovelkakirjalaina on nerokas oivallus, sillä jo 1100 luvulla valtiot ottivat sen käyttöön ja ensimmäiseksi sen otti käyttöön Venetsia. Joukkolainoilla on rahoitettu sotia ja tuollaisen joukkovelkakirjalainan voi myös myydä eteenpäin. Nyt puhutaan siitä voiko Kreikka mennä konkurssiin ja kuka on silloin se konkurssipesä jonka hoteisiin nuo velat menee, se on tietysti EU itse.

Joukkokirjalainojen historia valtioiden osalta on tyly, useimmiten ne jätetään maksamatta, Latinalaisessa Amerikassa se on ollut sääntö. Ja jopa saman maan uudet vallanpitäjät voivat sanoutua irti edellistensä velkasitoumuksista. Esimerkiksi tsaarin vallan bolsevikit tekivät niin, Venäjä sensijaan maksoi neuvostoliiton ottamat velat pois, heillä on öljyä.

Espanja joka on myös nyt pinhuusissa ja Kolumbuksen löytöretkien ansiosta ryösti Amerikoita, rikastui ja jätti lainansa silti maksamatta monta kertaa.

Kyllä hirvittää mitä voi tapahtua jos Kreikka jossain vaiheessa potkitaan pois rahaliitosta ja kansa mellakoi, menee lakkoon ja tulee vallankaappaus. Saksassa 20-luvulla tuli hyperinflaatio kun yksityisiltä kerätyt joukkovelkakirjalainat menettivät arvonsa. Silloin joutui leipäkaupassakin asioimaan  tuhannen miljoonan setelillä ( ýkkönen ja 12 -nollaa ).

Vaikka Kreikka on pulassa niin sen valtion velka ennen tätä lisävelkaa on vain 1.3 kertaa kansantuote kun se Japanissa on niinkin suuri kuin 2,3 kertaa kansantuote. (Suomea sanottiin aikoinaan pohjolan Japaniksi)

Meidän jokaisen eläkerahoja on jo lainattu Kreikalle ennen tätä lisälainaa, sen maksaman hyvän koron vuoksi. Ilmarinen on sijoittanut juuri sinunkin eläkerahojasi koska uskoo että Kreikka maksaa lainansa. Jos ei maksa niin voi meitä.

Tulee mieleen KOP:n loppuaikoina Voutilaisen markkinoima kansallisanti. Siinä kerättiin rahaa pankin pelastamiseen yksityisilta sijoittajilta. Sijoittaja itse sai 100% rahoituksen pankilta itseltään lainana jos vain osti niillä KOP-osakkeita. Lainahan oli ihmisten silti maksettava pois vaikka KOP meni Meritan syliin. Pankissa töissä olleille henkilökunnalle se oli erityisen traumaattista kun olivat ostaneet juuri osakkeita ja sitten meni vielä työpaikkakin.

SKOPilla sensijaan oli jopa parhaat luottoluokitukset kun se kaatui Suomen Pankin syliin, Näin voi käydä jos pankin pääoma koostuu osakkeista tai lainapapereista jotka menettävät arvonsa.