Kautta aikain patsaat ovat saaneet osakseen ihastelua ja arvostelua. Niin iki-ihana Ville Wallgrenin veistämä Havis Amandakin oli alastomuutensa vuoksi arvostelun kohteena. (miksiköhän sanotaan veistämä, vaikka valettuhan se on?)

Marskin hevospatsasta arvosteltiin kun se astuu saman puolen jaloilla yhtäaikaa. Paasikiven patsasta siksi että on tönkkö kuin kivipaasi. Aleksis Kiven patsasta siksi että mies istuu niin retkahtaneen näköisenä vaikka Aleksis oli ryhdikäs mies. (no retkahtihan hän sitten viinaan ja naisiin)

Mitäs muuta? hmmm. Kekkosen muistomerkkiä tyylittömyydestä ja Teuvo Oinasta on arvosteltu siitä että hän esiintyy kuin patsas.

Kauniaisissa on kaunis ja kirkas simpukkapatsas josta jotkin ovat löytäneet yhtäläisyyksiä ihmisen anatomiaan. Täytyy sanoa että olen minä pari ihan oikeaakin enkä mitään metallista eläissäni nähnyt, mutta ei ne ihan noin aistein avoimin maailmaa katselleet.

Joskus on jotakin myös kirkkoveneeseen verrattu. Jos Sulkavan souduissa kirkkoveneitä oikein intensiivisesti katselee, harvapa niissä mitään kiihoittavaa näkee. Yhtäläisyys on siis kaukaa haettu, tai no enpä tiedä minkälaiset näkymät entisaikaan takatuhdolla istujalle kirkkoveneessä avautui.

Kauniaisten patsas.