Satamalakon lisäksi Suomen työtehokkuuden ylle on noussut toinenkin musta pilvi.

Outo haju leijailee  Helsingin Kalasatamassa sijaitsevassa Tilastokeskuksen rakennuksessa. Se havaittiin sunnuntaina ja sen  syy ei ole vielä selvinnyt. Hajun takia rakennuksen 800:aa työntekijää kehotettiin kuitenkin pysymään poissa työpaikalta, täydellä palkalla tietenkin.

Haju on outo mutta  kaasua se ei kai ole kun rakennus ei ole kaupungin kaasuverkossa. Myöskään Helsingin viemärilaitos ei ollut löytänyt maanantaiaamuun mennessä syytä hajuhaittaan.

Jos rakennuksessa on tehty ilmastointitöitä niin veikkaan että puhallin on kytketty väärin kuten Svenska Teetterissa taannoin, näin se imee viemärihajuja ylöspäin.

Tilastojen puskurivarastot ovat kuitenkin kunnossa ja siksi  toistaiseksi hajuongelma ei vaikuta tilastotietojen julkaisemiseen. Mikäli hajuongelma ja sen myötä evakko jatkuu viikkoja saattaa suomen tilastovienti tyrehtyä. Myös kauppojen hyllyitä saattaa kaikki tilastot loppua.

Mihinkään tilastojen hamstraamiseen ei kannata kuitenkaan tavallisen kansalaisen ryhtyä, tilastoja kyllä riittää jos kulutusta säännöstellään.

Jos kyseessä ei ole viemäri, niin itse epäilisin että joku lopputilin saanut työntekijä on yön pimeydessä tuonut kalasatamasta säkillisen perkuujätteitä. Irroittanut seiniä kiertävistä sähköasennus-alumiinikouruista kannet ja laittanut muutaman kourallisen jokaiselle osastolle. Napsauttanut tietysti kannet kiinni poistuessaan 300 000 työttömän joukkoon. "Olin vain tilastotappio" -luulen tämän katkeran henkilön sanoneen.