Internet-sukupolvi on hyvä keksimään lyhenteitä. FNORD = Hämärien tarkoitusperien piilottaminen hienolta kuullostavien, mutta asiayhteyteen kuulumattomien tai harhaanjohtavien symboolien, sanojen ja merkkien taakse. Ilmiötä havainnollistaa sille tehty logo.



Fnord-termi kuvaa hyvin myös meneillään olevia talvikisoja. Olympialaiset ovat jo vuodesta 1936 olleet tosiasiassa jotain aivan muuta kuin urheilua. Rengaslogo symboloi politiikkaa, rahaa ja ahneutta. Kisa kisalta yhä avoimemmin. Se, että uutiset ja kisatulokset ovat maksullisia, on tietysti päivänselvää. Mutta myös se, että jos ei maksa, ei saa käyttää edes yleisesti tiedossa olevaa julkista tietoa.

  Tämän sai kokea myös lasketteluvälineitä valmistava Uvex. Komitean lakimiehet lähettivät yhtiölle ilkeän kirjeen, jossa oikeudenkäynnin uhalla kiellettiin missään mainoksessa tai internetsivuilla mainitsemasta että kultamitalin voittanut Lindsey Vonn käytti heidän varusteitaan. Edes urheilijan nimeä ei saanut mainita, vaikka Lindsey on Uvexin sponsoroima urheilija ja tämä näkyy hyvin myös virallisissa kisakuvissakin (esim. Iltasanomat).

Komiten lakimiesten mukaan asiasta kertominen vahingoittaisi Olympialaisten mainetta!??

Uvex ei siis maininnut voittaja nimeä, mutta julkaisi sivuillaan runon:

Blonde Who Uses Our Stuff Wins Downhill (Last Name Rhymes With "Bonn")

There once was a lawyer from the IOC,
who called us to protect "intellectual property."

"During the Olympics", she said with a sneer
"your site can't use an Olympian's name even if they use your gear."

"No pictures, no video, no blog posts can be used..."
Even if they are old? "No!", she enthused.

While Olympians chase gold the IOC pursues green.
Cough up millions, or your logo cannot be seen.

Except there it is, on top of countless heads!
Tax free endorsements the IOC dreads.

And so it is with a wink and a nudge
that we would like to congratulate a skier whose name we must fudge.

Her hair is long and blonde
Last name rhymes with the German city of Bonn.


  Mahtaa Olympiakomitean maine tästäkin kirkastua, kun avoimesti myöntävät ahneutensa. Surkeat kisajärjestelyt, doping-tapaukset, urheilijoiden loukkaantumiset ja kuolemantapaukset ovat myöskin sivuseikkoja silloin kun kyse on rahasta.

PS. Suomen hiihtojoukkueen valmentajat ovat myös sisäistäneet homman erittäin hyvin. Osanotto ei ole tärkeää, vain voitto merkitsee. Aivan turhaa on hiihtää maaliin, jos ei edes pääse voittajan kanssa samaan kuvaan. Enemmän medianäkyvyyttä (ja sponsoreiden logojen näkyvyyttä) saa keskeyttämällä näyttävästi.