Kaminiitto
26.10.2007 - 15:34
"Uusi aihe"
Keikkapalkkiot
Tässä eräällä tunnetulla tanssipalstalla oli kovasti keskustelua tanssien järjestäjien kustannuksista. Sain Sakari Kesoselta asiaa koskevaa aineistoa, joten saatan palata siihen jossakin vaiheessa.

Harvemmin olen arvostellut kovin sanoin orkestereita ainakaan suoraan nimeltä. Nytkään en sitä tee, kun ei ole aihetta. Mutta tökkäisin erästä epäoleellista epäkohtaa, joka hieman hiertää toisten soittajien mieltä. Nimittäin puolipimeät maksutavat.

Osa bändien keikoista maksetaan pelkkinä km-korvauksina. Tällöin usein kyseessä ovat eräänlaiset osa-aikasoittajat, jotka eivät ole kiinnostuneita eläkeasioistaan. Kuitenkin tällainenkin järjestelmä syö niiden leipää, jotka soittavat pelkästään ammatikseen ja varmaan viimemainitut auttavat verottajaa ilman vihjepalkkiota tämän epäkohdan poistamisessa.

Tämän tyyppistä juttua Suomen Huvijärjestäjien Keskuliitolta sain.
Ohjelmien ja tanssilippujen hintaindeksi. Vuosi 1991 =100
http://jaskan26.fortunecity.com/apusivu10.htm
Tämä ensimmäinen yritelmä ei oikein onnistunut, kun siirto-ohjelma ei tuo käppyrää. Täytyy viritellä. Ilmaisohjelmat ovat vähän tällaisia.

Daniel:

Eräs kiinteistövälitysketju "kärysi" maksaessaan osan palkoistaan verottomina. kilometrikorvauksina.
Kumpikin osapuoli hyötyy mutta rehelliset yrittäjät kärsivät.

Olen kuullut että tapa on levinnyt lievemmässä muodossa tanssipaikkojen artistikorvauksiinkin. Outoa, onhan moni artisti itsessään yrittäjä joka voi itse itselleen maksaa omasta firmastaan, korvaukset ajetuista kilmetreistä. Osa taas on selkeitä palkkatyöläisiä, kuten esim Kari Tapio.

Irwinin elokuvasta muistamme kuinka pimeä raha näytteli suurta roolia aikoinaan, 60-70 -luvun hulluina vuosina. Palkkion sai esim. suoraan käteisenä lippuluukulta jossa oli myyty lippuja kahteen kertaan.