Liigasesongin alkuun on vielä(?) aikaa, mutta hermopeli on jo käynnissä. Tuomarit olivat harmissaan syyskauden pistelaskennasta aiheutuneesta kohusta. Arvostelujen ulkopuolella olevina he eivät lainkaan hyväksyneet sitä, että kritiikkiä ylipäätään voitiin kohdistaa heihin. Mutta toimettomiksi asian suhteen he eivät suinkaan jääneet.

Osuvampien tuomioiden jakamiseksi onkin tiettävästi perustettu tuomariyhdistys YKY (mistähän tuokin nimi tulee: Yksityinen Koppalakkiyhdistys?). Kummallista kyllä tuomarineuvosto kiistää jyrkästi tällaisen yhdistyksen olemassaolon. Myöskään tuomarit eivät halua kommentoida asiaa vedoten salassapitosääntöihin. Mahtaakohan kulisseissa olla valtapelejä käynnissä. YKY:n tuomarit ainakin ovat ottaneet suorastaan varaslähdön uuteen kauteen. Monet heistä ovat jo testailleet pisteenantojärjestelmän toimintaa.

Herkkäsormisuus onkin hyväksi, sillä nopeus tulee olemaan valttia. Kisaajien pitäessä taukoa tuomarointi on kohdistunut satunnaisiin ulkoilijoihin. Erityisen suosittuja tuomiokohteita ovat olleet ne, joilla on ollut fanilippis päässään. Ahaa, tämä taitaakin selittää YKY:n nimen. Tuomarit käyttävät koppalakkia työasuun kuuluvan kireän pipon päällä. Se pitää pään sopivasti kuumana. Kisaajat ovat olleet viimeaikojen kehityksestä syystäkin ihmeissään. Nythän kuka tahansa voi saada pisteitä sattumanvaraisesti. Vaikuttaako se tuleviin sijoituksiin?

Tuomarineuvosto kiirehtikin heti tuomareiden avuksi antamalla asiasta tiedotteen, jonka mukaan pistelaskukoneen ohjelma on huolellisesti testattu. Satunnaisuus on otettu huomioon painoarvoja heikentävänä tekijänä?? Ohjelma toimii luotettavasti periaatteella garbage in = garbage out (GIGO). No, tuosta bittinikkareiden selityksestä ei ota erkkikään selvää. Tavoittamamme pitkän linjan ATK-asiantuntija vahvisti GIGO-periaatteen ja siihen kuuluvan satunnaisuuden olleen käytössä lukemattomissa sovelluksissa niin kauan kuin hän muistaa. Hyvä, voimme siis luottavaisin mielin katsoa miten tilanne kehittyy.