Laskiaisenä syödään myös hernerokkaa. Poikkeuksellisesti laskiaistiistaina, kun  normaalisti torstai on hernerokkapäivä. Miksi juuri torstaisin?
Asialle on luonnollinen selitys, -armeijasta niinkuin moni muukin asia.(Armeijassa on niin moni oppinut laittamaan sinappia hernekeittoonsa)  Ajoilta jolloin varusmiesten piti kuoria edellisenä iltana seuraavan päivän perunat on syntynyt torstain hernekeittopäivä:

Keskiviikkohan on iltalomapäivä, joten perunateatteriin ei saatu tarpeeksi miehiä. 90-luvulla koko tavasta armeijassa luovuttiin kun perunantoimittaja oli toimittanut jo kuorittuja perunoita monta vuotta ja kapiaiset alkoivat miettiä koko perinteen hyödyllisyyttä.

Puolustusvoimien terveysosasto oli todennut, että hernekeitto ja pannukakku on elimistölle aivan älyttömän rasittava valkuaispommi, joten se kiellettiin ensin kokonaan ja poistettiin sotilaskeittiöiden ruokalistoilta. Protestit olivat kuitenkin niin äänekkäitä, että se myöhemmin palautettiin, mutta ei enää vakiotorstaille, vaan se sallitaan enää kerran tai kaksi kuukaudessa, milloin millekin päivälle laitettuna... näin ne hyvät perinteet pikku hiljaa murretaan ja katoavat!


Tästä huolimatta männäviikolla varusmies menehtyi Cooperin testissä, oli syönyt hernekeittoa tai ei.
Tiesittekö muuten että ruotsalaisten omima herkku, -hapansilakka on itseasiassa suomalaisten kehittämä herkkutuote?