Usein porukoissa joku kertoo oirehtivasta viisaudenhampaastaan. Nuo perhanan lisähampaat juuri mielestäni osoittavat Darwinin kehitysteorian todemmaksi kuin raamatun luomiskertomuksen.

Ei Luoja niin tyhmä olisi ollut että tuollaiset ongelmapesäkkeet ja turhat purupalaset ihmisille ikenien sisälle olisi suunnitellut. Itseltänikin revittiin kaksi ihan sovinnolla ilman oirehtimista Jaakko Talsin toimesta 80-luvulla. 90-luvulla alkoi vielä yksi vallankumouksellinen punkemaan esille ja tulehdutti ikenen pahanpäiväisesti, henki haisi ja hammasta jomotti. Se pirulainen piti ottaa leikkaamalla pois antibioottikuurin jälkeen. Leikkaus sujui hyvin mutta verta tuli kuin härän kurkusta. Verentulo ei tahtonut tyrehtyä lainkaan, vitsailinkin miehen 10-vuotisista ja minun piti mennä ambulanssilla laittamaan tamponi ja pari tikkiä keskellä yötä päivystävään sairaalaan Helsinkiin.

Lopputulemana oli valtaisa mustelma poskessa ja kova särky muutaman päivän. Röntgenkuvissa selvisi että vielä on yksi pirulainen ikenien piilossa ja ihan poikittain, siellä se pikkupiru on odottamassa kiukutteluvuoroaan.

Jos olisin elänyt 1600 luvun lopulla olisin mennyt Pietari Suuren pakeille. Hän, itse Pietari Suuri (1672-1725) oli innokas amatöörihammaslääkäri. Sattumalta hän näki kerran kuinka mätää hammasta vedettiin pois ja tämä oli hänen mielestään sen verran vaikuttavaa, että hän osti itselleen hampaidenvetotongit.

Siitä  se alkoikin Pietarin harrastus ja sen jälkeen  tsaarin hovissa säikyttiin Pietari Suuren ilmaantumista näkösälle, sillä tsaari oli minä hetkenä hyvänsä valmis tutkimaan vastaantulijoiden hampaita ja vetämään tongit esiin taskustaan.

Eräs Pietari Suuren henkilökuntaan kuuluva mieshenkilö keksi kiinnostavan tavan hyödyntää tsaarin kiinnostusta. Hän kertoi Pietarille, että hänen vaimonsa kärsii pahasta hammassärystä, mutta hän pelkää mennä hampaidenvetäjän pakeille. Avulias Pietari Suuri sovelsi mielellään käytännön sosiaalipolitiikkaa hovimiehen vaimoon.

Vastustuksesta ja valtaisasta kiljunnasta huolimatta Pietari Suuri kamppaili urheasti hampaan kanssa ja sai kuin saikin sen vedetyksi ulos. Myöhemmin hän kuuli, että hampaassa ei ollut mitään vikaa. Hovimies vain oli halunnut antaa vaimolleen opetuksen. Kyllä  tuo vai-ihminen tästä varmaan opiksi ottikin.

Pietarilla oli muitakin jännittäviä  harrastuksia. Oletteko nähneet kuvia joissa Amerikkalaisissa juhlissa kakusta ponnahtaa esille puputyttö? Idea on tullut Pietari Suuren hovista.
Pietari Suuri juhlisti toisen poikansa syntymää juhlaillallisilla, joissa pääosassa olivat kääpiöt. Sekä miesten että naisten pöytään tuotiin valtava piiras. Miesten pöydän piiraasta nousi esiin taikinan alta elävä alaston naiskääpiö. Tasapuolisuuden nimessä naisten pöydän piiraasta esiin hyppäsi tiukka hanu, eli alaston mieskääpiö.

Jos muistatte suomalaisen sketsin pääsiäishanun valmistuksesta, se on siis myös tavallaan Pietari Suuren ideoima myöskin.

Tietolähteinä on käytetty omia hataria muistikuviani ja Lehtisen Jarin maanmainiota tietokantaa.