Lapsuudessani minulla oli joskus hammassärkyä maitohampaissani. Sen jälkeen en muista että olisi särkenyt muuta kuin poistettu viisaudenhammas.

Lehtis- Jari kertoili sivuillaan miten asiantuntijat ovat todenneet että mielisairaus on hampaissa. Asiassa on varmaan vihnha perä, koska monella vajaaälyisellä on huonot hampaat.

Myös Amerikkalainen tohtori Henry Cotton hankki maineensa tekemällä yllättävän keksinnön:  Mielisairaudelle on selvä fysiologinen syy ja se on löydettävissä eliminoimalla tulehtuneet ruumiinosat yksi kerrallaan. Luennoillaan Princetonin yliopistossa 1921 Cotton ylpeili että 87 prosenttia hänen käsittelemistään potilaista on parantunut.

Vuosina 1919-1921 Trentonin Valtionsairaalassa New Jerseyssa Cotton määräsi potilailta vedettäväksi 11000 hammasta, ja jos hammashoito ei riittänyt saamaan potilasta järkiinsä, jatkettiin hienommalla kirurgialla ja poistettiin mahalaukku, suolet tai sukupuolielimet. Kohdun (hystera) poisto oli hysteerikkojen parantamisessa erityisen kätevää. Ruumiinosia ja sisälmyksiä kannettiin leikkaussalista ulos koreissa toimistotyttöjen järkytykseksi, mikä sai jotkut nopeasti luopumaan virasta. Hampaansa menettäneet saivat tietysti kulkea hampaattomina, sillä valtion budjetissa ei ollut määrärahaa tekohampaille.

Kun jostain kumman syystä tri Cottonin menetelmät alkoivat kerätä osakseen kritiikkiä, suoritettiin puolueeton tutkimus joka osoitti että laitoksen onnistumisprosentti ei ollut aivan 87, vaan 20. Lievästi huomiotaherättävältä vaikutti sekin, että parantuminen oli onnistuneinta niissä tapauksissa, joita ei oltu hoidettu tri Cottonin menetelmillä. Hoidettujen potilaiden kuolleisuus oli päälle 40%.

Tohtori Cottonin leski perusti 1951 palkinnon, joka jaetaan Trentonin esimerkillisimmälle mielenterveyshoitajalle. Palkinnon nimi on "Cotton Award For Kindness".