Heinäkuun alussa tynnyri raaka-öljyä (n. 159 litraa, brent) maksoi 147,26 $, eilen sen hinta pyöri 90 $:ssa eli alennusta on tapahtunut 39%. Koska 100 litra bensaa maksoi heinäkuussa  noin  147,26 € niin vanhan Elon laskuopin mukaan 100 litraa bensaa voi liruttaa varmaan jo huomenna 90 €:lla eli 0,9€/l.


Muistan kun joku vuosi sitten juttelin erään entisen Nesteen johtajan kanssa  eräässä Tapiolan leikkipuistossa (molemmat vaarit olivat juuri vastaanottaneet uudet virat - lastenlapset), niin hän totesi, että Suomenkin jalostamoiden rakentaminen  on perustunut 2$/b jalostushintaan (tislaushintaan), Katriinan jälkeen hinta nousi 7-kertaiseksi eli  14 $/b eikä se siitä ole laskenut, kun öljypomot eivät ole suostuneet rakentamaan riittävästi uutta kapasiteettia. Miksi syödä omaa katetta? Tätä taustaa vasten ymmärtää, miksi USA:ssa on kovasti vaadittu  tuulenkantamoisten lisäverottamista, ellei voittoja käytetä alan investointeihin. Ilmeisesti edelleen kyse onkin maailmanlaajuisesta jalostamokapasiteetin niukkuudesta eikä suinkaan öljyn pumppaamisen niuhottamisesta – futuureista en sano mitään, kun niistä en mitään ymmärrä.


* Mutta muuten olen sitä mieltä, että aavemainen hiljaisuus on vallinnut netissä ja muissa medioissa Vuoden Tanssittaja 2008 kohdalla. *