Viriili Veekoo pyysi kirjoittamaan Eunukista. Sattuipa sohaisemaan akilleen kantapäätäni, mistäs tiesikin? Sana on kiirinyt yllättävän laajalle. Tallinnan satamassa joku paikallinen kauppasi minulle samoja sinisiä pillereitä joiden mainoksia minulle tulee sähköpostiinkin. -kaikki tietää?

 Danielin kirjasta selviää että Daniel oli maagin koulutuksen saanut henkilö ja mahdollisesti eunukki. Itse asiassa Daniel, aivopesu-nimeltään Belsassar, kohosi lopulta maagien päämieheksi, Kaksoisvirtain maan imperiumien vallanvaihdosten kaikkein kiivaimmassa ajanjaksossa. Daniel sai seurata avainpaikalta itäistä hovia läpi kahden vallankumouksen ja kolmen suurvallan: Assyrian, uuden Babylonian, sekä Meedo-Persian, aina Kooreksen ensimmäiseen hallitusvuoteen saakka (Dn 1:21).

 

\n

 

\n

Hesekieliä on pahantahtoisesti sanottu maailmankirjallisuuden tunnetuimmaksi esimerkiksi skitsofreenikosta. Hienosyisempi analyysi kovia kokeneen profeetan sanoista Hes. 14:14-16:ssa paljastaa hienosti, miten luottavaista on Vanhan Testamentin kirjoittajien asenne alkukertomusten historiallisuuteen. (Tarkoittaahan Genesiksen termi toledot eli "kertomus" kirjaimellisesti luotettavinta tunnettua "dokumenttia".) "Ja jos sen keskellä olisivat nämä kolme miestä: Nooa, Daniel ja Job, niin oman henkensä he vanhurskaudellaan pelastaisivat.. eivät voisi… pelastaa poikiansa eikä tyttäriänsä; ainoastaan he itse pelastuisivat." Yleensä Danielin tai ainakin hänen nuoruuden juutalaisystävänsä on ajateltu Babylonin hovielämän protokollan vuoksi olleen eunukeita, ja juuri Nooan, Danielin ja Jobin rinnastus on kiinnostavaa heidän perhe-elämänsä vuoksi: Nooa on Raamatun tunnetuin vanha-poika, joka sai ensimmäisen lapsensa vasta 500-vuotiaana avukseen arkkia rakentamaan. Postkatastrofaalisena aikana, elinikien romahtaessa elänyt Job ( \nhttp://www.helsinki.fi/~pjojala/job.htm) taas menetti lapsensa ja omaisuutensa, mutta joutui sietämään kurjuudessaan nalkuttavaa eukkoaan, kunnes sai vielä uusia lapsia. (Jobin annetaan ymmärtää eläneen 70+140 vuotta.) Voikin olla, että "Danielin lapset" on käsite, joka viittaa oppilaisiin. \n

\n

 

\n

Hurskauden ohella Hesekiel mainitsee aikalaisensa myös viisauden perikuvana, kuuluisassa tekstissä, joka kuvaa Tyyron riivatun kuninkaan taustalla häärivää langennutta enkeliä (28:3): "katso, viisaampi sinä oletkin kuin Daniel, ei mikään salaisuus ole sinulta pimitetty... Sinä olit kerubi, laajalti suojaavainen," Yleensä aikalaiset vain kadehtivat tai kivittävät kilpailijoitansa ja vasta jälkipolvet pystyttävät heille patsaat. Sama Saatanan hahmo esitellään toisessa VT:n Saatana-kuvauksessa (Jes 14) nimenomaan "Kointähtenä" eli valon kantajana Luciferina. Huomionarvoista on, että Johanneksen Ilmestyksessä Herra itse sanoo saaneensa arvonimekseen "Kointähti" ei Lucifer. Tähän virkaan oli kaksi hakijaa, mutta Saatana heitettiin ulos. Nyt Jeesus on myös tässä sarjassa kaikkein "laajimmin suojaavainen". Itse asiassa, viimeiset sanat jotka Jeesus Raamatussa sanoo, ovat (Ilm 22:16): "'…Minä, Jeesus, lähetin enkelini todistamaan näitä teille seurakunnissa. Minä olen Daavidin juurivesa ja hänen suvustansa, se kirkas kointähti.'" \n",1] ); //-->

 

 

Milloin häveliäisyys ei ole estänyt, on Danielin tai ainakin hänen nuoruuden juutalaisystävänsä ajateltu Babylonin hovielämän protokollan vuoksi olleen eunukeita, ja juuri Nooan, Danielin ja Jobin rinnastus on kiinnostavaa heidän perhe-elämänsä vuoksi: Nooa on Raamatun tunnetuin vanha-poika, joka sai ensimmäisen lapsensa vasta 500-vuotiaana (siinä on palstan vanhallepojalle tavoitetta) avukseen arkkia rakentamaan. Postkatastrofaalisena aikana, elinikien romahtaessa elänyt Job taas menetti lapsensa ja omaisuutensa, mutta joutui sietämään kurjuudessaan nalkuttavaa eukkoaan, kunnes sai vielä uusia lapsia. (Jobin annetaan ymmärtää eläneen 70+140 vuotta.) Voikin olla, että "Danielin lapset" on käsite, joka viittaa oppilaisiin.