Saarisen Jukka kirjoitteli Turun sanomissa kolinan alkuperästä. Ja vanhahan se resepti on.

Kolinan alkujuuret ja valmistusmenetelmän arvellaan olevan peräisin 1500-luvun Italiasta. Munkkien keskuudessa kehitelty resepti pitää sisällään satoja yrtti- ja kukkaöljyjä.

Jasmiiniöljykiloon, tarvitaan vuoren verran eli 700 kiloa jasmiininkukkia.  Bergamottiöljykiloon tarvitaan 200 kiloa sitrushedelmiä. Laventeliöljykiloon, tarvitaan 70 kiloa laventelinkukkia.

Huono hyötysuhde siis.

Bergamotti lienee se kolinan vahva ydin. Bergamotin sanotaan vaikuttavan mielialaan ja poistavan erityisesti sydänsuruja. Kuulemma tasapainottaa ja lievittää hermostuneisuutta, kiivautta ja jännittyneisyyttä. Bergamotin tuoksun uskotaan sisältävän lempeää säteilyä, joka avaa sydämen ilolle ja auttaa osoittamaan ja vastaanottamaan tunteita. Lisäksi öljy tehoaa ulkoisesti antiseptisena aineena kiiltävään ihoon, aknevaivoihin, paiseisiin, herpekseen, psoriaasiin.

Bergamotti auttaa anoreksiaan, bulimiaan, tupakanpolton lopettamiseen, raikastaa hengityksen... Siis ei ihme, jos viisaat teentekijät ovat sitä heilutuspusseihinsakin lisänneet. -Hei sun heiluville, huh hah hei ja kolinaa roiskis.

Farinan kolinamyymälä panostaa alkuperäiseen tuotteeseensa, pitkulaiseen napoleonpulloon tai tulipunaiseen pahvikartonkiin pakattuna. 4711 on laajentanut sorttimenttiaan moneen muotoon ja erilaisiin tuotepakkauksiin liitettynä. Tarjontaa on miehillekin. Kaikki siis kolinakaupoille saksaan.

Kölninvesissä eli kolinoissa on eroja. Sen huomaa parhaiten piipahtamalla peräkkäin kahdessa ainoan oikean vedenvalmistajan kotitalossa. Eli Farinassa ja 4711 putiikeissa.