Sähköinen äänestyskokeilu ei, kuten tiedätte, mennyt ihan putkeen. Pettyneet äänestäjät valittivat hallinto-oikeuteen. Keskusvaalilautakuntien lähettämästä vastineesta:

 

Kuitenkin epäselväksi jää, mitä äänestyskopissa on tällaisen keskeytyneen äänestyksen aikana tapahtunut ja mikä on ollut äänestäjän lopullinen tahtotila. On mahdollista, että äänestäjä on saattanut keskeyttää äänestyksensä tietoisesti, johon hänellä on ollut oikeus. On jopa mahdollista, että äänestäjä on keskeyttänyt äänestyksen tarkoituksellisesti tavoitteenaan pyrkiä osoittamaan äänestysjärjestelmä epäluotettavaksi.

 

Vaalilautakuntien mielestä laitteessa tai menettelyssä ei siis ollut vikaa, oli vain väärällä asenteella liikkuneita äänestäjiä. Kuullostaa minusta kyllä samalta kuin syyllinen, joka tietäen häviävänsä väittää: "En minä lyönyt, kaveri vain törmäsi nyrkkiini. Pelkkä vahinko."

 

Äänestyslaitteet toimittanut Tietoenator on viisaasti hiljaa, mutta aikoo varmuuden vuoksi muuttaa nimensä, josta yleisesti käytetään lyhennettä "tunaattori". Uusi nimi on Tieto. Hyvä nimi. Sille on valmis tunnuslausekin olemassa "Tieto lisää tuskaa".

LISÄYS 10.12.08:

Nyt alkaa oikeusministeriössäkin tapahtua. Ensimmäiseksi vaihdetaan johtaja, jonka piti hoitaa sähköisen äänestyksen kokeilu. Projektin johtoryhmää, joka hyväksyi projektisuunnitelman ja -tuloksen, ei tietenkään vaihdeta. Sehän kantaa poliittisen vastuun. Uutisen mukaan kokeiluprojektissa kyllä harkittiin asiantuntijan käyttöä äänestyskoneen käytettävyyden arvioinnissa, mutta siitä luovuttiin säästö- ja tehokkuussyistä. Ymmärrettävää. Teollisuudessakin haetaan usein testaukseen aika- ja kustannussäästöjä TBC-menetelmällä (TBC = tested by customer).