Pienoisloistelampuissa eli energiasäästölampuissa on elohopeahöyryä, minkä vuoksi käytetyt lamput ovat ongelmajätettä. Lamppu ei saa mennä rikki. Siksi sen keräystäkään ei voi järjestää ilman valvontaa, jotta esimerkiksi kukaan ilkivallan tekijä ei pääse rikkomaan lamppuja. Keräyspisteistä taajamissa ei ole vielä kattavasti sovittu.

Tässä on Ekokemin johtavan asiantuntijan Auli Hovin neuvo tilanteeseen jos lamppu putoaa kotona lattialle: 

Sirut pitää kerätä huolellisesti talteen. Käteen kannattaa vetää kertakäyttökäsineet tai siivouskäsineet, jotta siruista ei tule haavoja sormiin. Ehkä sirut saa parhaiten pois pölynimurilla, jos lamppu on mennyt kovin pieniksi paloiksi.

Lampussa on myös loisteaineita, jotka ovat kiinni lasin pinnassa. Ne eivät ole hengitykselle vaarallista ja nekin lähtevät pois samalla. Lamppu ei ole särkymisen jälkeen enää ongelmajätettä, koska elohopea on vapautunut lampusta. Sirut ja kannan voi laittaa sekajätteeseen. Jos sirut käärii vaikka sanomalehteen, ne eivät vahingoita muita roskapussin käsittelijöitä.

Elikä ongelmajätteestä tulee sekajätettä jos lampun rikkoo. Elohopeahöyry pääsee ilmakehään mutta määrä on pieni. Keräyspisteessä oleva iso kasa on jo isompi höyrymälli.

Aikoinaan Lappeenrannassa oleva yrittäjä vei vanhoja jääkaappeja Venäjälle. Jääkaapit sisälsivät freonia ja Venäjän tulli ei päästänyt niitä maahan muuten kuin että jäähdytysputkiston liitos aukaistiin ja otsonikehää heikentävä freoni päästettiin tullialueella ilmakehään. Senjälkeen maahantuonnille ei enää ollut esteitä.

 

Jotenkin hölmöläisten touhua.